veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Turvaa vuokrasuhteeseen – vuokravakuudelle on tarjolla vaihtoehtoja

Turvaa vuokrasuhteeseen – vuokravakuudelle on tarjolla vaihtoehtoja
5.11.2019

Vuokravakuuden maksaminen könttäsummana on yhä yleisin tapa kattaa asunnon vuokrauksesta aiheutuvia riskejä. Vuokravakuus turvaa vuokranantajalle korvauksen tilanteessa, jossa vuokralaiselta jää vuokra maksamatta tai asunnossa on vuokrasuhteen jälkeen korjattavaa, joka ei ole aiheutunut asunnon luonnollisesta kulumisesta.

Vuokravakuus voi lain mukaan olla enintään kolmen kuukauden vuokran suuruinen. Yleisimmin vuokrasopimuksissa käytetään kahden kuukauden suuruista vakuutta.

Vakuudet vertailussa

Suomen Vuokranantajat ry:n vertailun mukaan talletus omalle pankkitilille on vuokranantajalle edelleen paras vakuus ja huonoin on se, ettei vakuutta ole lainkaan. Vuokralaisen näkökulmasta asia on päinvastainen. Vakuudella on iso merkitys, jos jo vuokraustilanteessa on sidottava suuri summa rahaa päästäkseen asuntoon vuokralaiseksi.  

Pankkitalletuksen vaihtoehtoja ovat henkilötakaus, pankkitakaus tai muu yhteisövakuus. Yhteisötakausta vuokralaiselle tarjoaa esimerkiksi Igglo. Myös Kelan maksusitoumus on yhteisötakaus.

Takaukset vaativat kuitenkin vaivaa ja pankki perii niistä palvelumaksua ja provisiota. Vuokralainen voi rahoittaa vakuuden myös pankkilainalla tai pikavipillä, mutta niiden kustannukset ovat korkeat.

Vakuuden turvaamiseen on kehitetty uusimpana vakuuden muotona takausvakuutus, jota vuokranantajille tarjoaa toistaiseksi yksi vakuutusyhtiö, Garantia. Myös vuokralaisen ottama takausvakuutus on mahdollinen.

Takausvakuutuksen suurimmat edut ovat asunnon vuokrauksen helpottuminen ja vuokranantajalle hyödyt vuokravakuutuksien hallinnoinnissa. Vakuutus on vuokranantajalle kohtuullinen lisäys vuokraan ja se on verotuksessa vähennyskelpoinen. Vahinkotilanteessa vakuutuksen realisointi on vakuutusyhtiössä helppoa ja viranomaisen valvomaa.

Vuokralaisen näkökulmasta takausvakuutus voi olla houkutteleva, koska vakuutta varten ei tarvitse pääomaa tai muuta vakuutta.

Kohti vaivattomampaa vuokraamista

Kun kilpailu hyvistä vuokralaisista on kiristynyt ja vuokraamisesta halutaan vaivattomampaa, isommat vuokranantajat ovat luopuneet vuokralaisen maksamasta vuokravakuudesta. Isot toimijat hakevat hallintokustannusten säästöä ja niillä on parempi kyky kantaa riskejä kuin pienillä vuokranantajilla.

Vuokraustilanteessa sovitaan aina vakuuden muoto ja määrä. Jos vuokraus on määräaikainen ja suhteellisen lyhytaikainen, vuokravakuus voi olla myös vuokraan sisältyvä kuukausimaksu. Pitkäaikaisessa vuokrauksessa tämä tulee vuokralaiselle helposti kalliimmaksi, kertoo toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaiset VKL ry:stä.

Viidan mukaan vuokralaiselle paras tapa turvata vakuus on kirjallinen huoneiston alku- ja lopputarkastus, joka liitetään osaksi vuokrasopimusta. Paperiin kirjataan, jos asunnossa on esimerkiksi kulumista ja runsaasti asumisen jälkiä. Kun lopputarkastus on tehty ja avaimet luovutettu, vakuus on viipymättä palautettava vuokralaiselle.

Marja Lammi

Artikkelia on korjattu 7.11. 2019. Vakuuden turvaamiseen on kehitetty uusimpana vakuuden muotona takausvakuutus, jota vuokranantajille tarjoaa toistaiseksi yksi vakuutusyhtiö, Garantia, eivät muut jutun aiemmassa versiossa maninitut vakuutusyhtiöt (OP, Lähi-Tapiola, If, Pohjantähti ja Fennia).

Paljonko velkaa sijoitusasuntoon? Asuntosijoittaja Miika Vuorensolan vinkit

Kuuntele Taloustaito Podcast 

Taloustaidon Ulla Simola tapasi asuntosijoittaja Miika Vuorensolan, joka antoi pitkän sijoittajakokemuksensa pohjalta vinkkejä velkavivun käyttöön.

Rahat, verot, työ & eläke, koti