veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Vuokraan sijoitusasuntoni lapselleni – miten lasken asunnon käyvän vuokran?

Vuokraan sijoitusasuntoni lapselleni – miten lasken asunnon käyvän vuokran?
20.5.2019

Minulla on sijoitusasunto, jonka vuokraan lapselleni. Miten määrittelen tässä tapauksessa käyvän vuokran?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Käypä vuokra on vuokra, jota maksetaan vastaavista kohteista samalla paikkakunnalla.

Käyväksi vuokraksi hyväksytään vähintään asuntoedun luontoisetuarvon suuruinen vuokra. Verohallinto vahvistaa vuosittain luontoisetuasunnon verotusarvon.

Jos perit asunnosta käypää vuokraa, voit vähentää lainan korot verotuksessa täysimääräisesti. Tällöin myös vuokraustoiminnasta syntyvä tappio hyväksytään verotuksessasi. 

Voit halutessasi antaa asunnon lapsesi käyttöön myös ilmaiseksi tai periä siitä vuokraa, joka on alle käyvän vuokran. Sinua ei veroteta saamatta jääneestä vuokratulosta eikä lapsellesi määrätä lahjaveroa hänen saamastaan halvasta tai ilmaisesta asumisedusta.

Mikäli päädyt tähän alle käyvän vuokran -vaihtoehtoon, kannattaa huomata, ettei vuokraustoimintaa pidetä silloin tulonhankkimistoimintana. 

Alle käyvän vuokran -vaihtoehdosta seuraa se, ettei vuokraustoiminnasta mahdollisesti aiheutuva tappio ole mistään vähennyskelpoinen, sillä vuokrauksesta aiheutuneita kuluja voi vähentää enintään vuokratulon verran. 

Asunnon hankintaan otetun lainan korot eivät ole lainkaan vähennyskelpoisia, jos vuokraustoimintaa ei voida pitää tulonhankkimistoimintana. 

Verohallinto arvioi tarvittaessa tapauskohtaisesta, onko vuokraus luonteeltaan tulonhankkimistoimintaa vai ei.

Tutustu: Asuntoetu ja sähkön käyttöoikeus 2019

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti