veronmaksajat.fi

KOTI

Uusi takaus tukemaan taloyhtiöitä energia­remonteissa

Uusi takaus tukemaan taloyhtiöitä energia­remonteissa
7.6.2024

Taloyhtiöt ja pk-yritykset voivat hakea uudenlaista takausta remontteihin ja investointeihin, joilla ne esimerkiksi parantavat energiatehokkuuttaan. Takaus on osa miljardin euron lainaohjelmaa, josta Euroopan investointirahasto on tehnyt sopimuksen kahdeksan suomalaisen pankin ja rahoituslaitoksen kanssa.

Lainaohjelmalla pyritään edistämään hankkeita, jotka tukevat Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista ja ympäristökestävyyttä.

Taloyhtiöissä ja pk-yrityksissä tällaiset lainoitettavat hankkeet voivat olla vaikkapa rakennusten energiatehokkuuden parantamista tai puhtaaseen energiaan siirtymistä.

Taloyhtiöillä on viime vuosina ollut aiempaa enemmän vaikeuksia rahoittaa remonttejaan, mutta myös pk-yrityksillä rahoituspaineita on.

”Lainaohjelman avulla sekä taloyhtiöt että pk-yritykset voivat päästä ottamaan pitkän loikan eteenpäin energiatehokkuudessa. Esimerkiksi kuljetusalan pk-yrityksillä on kymmenen vuoden kuluessa edessään käyttövoimasiirtymä, joka vaatii isoja investointeja”, sanoi ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen lainaohjelman esittelytilaisuudessa.

Ohjelman ehdot täyttävien hankkeiden lainarahoitukselle Euroopan investointirahasto voi tarjota takauksen, joka kattaa enimmillään 70–80 prosenttia kunkin lainan määrästä.

Takausten odotetaan madaltavan ohjelman kumppanuuspankkien kynnystä hankkeiden lainoittamiseen. Pankeilla voi olla myös mahdollisuus tarjota lainaa tavallista edullisemmin ehdoin, kuten pidemmin laina-ajoin, pienemmin vakuusvaatimuksin ja edullisemmin koroin.

Lainaohjelmaan hyväksyttäville hankkeille on tarkat ehdot. Ne selviävät ottamalla yhteyttä suoraan pankkeihin. Pankit ja rahoituslaitokset, joiden kanssa Euroopan investointirahasto solminut sopimuksen, ovat Aktia, Danske Bank, Finnvera, Nordea, Oma Sp, OP-ryhmä, POP-pankki ja Ålandsbanken.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti