veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtön autopaikat jakoon tasapuolisesti

Taloyhtön autopaikat jakoon tasapuolisesti
3.8.2020

Taloyhtiöissä on erilaisia autopaikkoja, jotka voivat olla esimerkiksi pihamaalta löytyviä parkkiruutuja tai autokatospaikkoja. Joillakin yhtiöillä on erillisiä autotalleja tai autohalli, jonne mahtuu useita autoja.

Autopaikkojen hallinnan voi jakaa kahteen ryhmään:

  1. Autopaikat voivat olla taloyhtiön hallinnassa.
  2. Autopaikat voivat kuulua osakkeenomistajille.

Jälkimmäisessä vaihtoehdossa autopaikka voi olla erillinen osake tai se on sidottu tiettyyn asuinhuoneistoon. Tästä tulee olla maininta yhtiöjärjestyksessä.

Etenkin uusissa taloyhtiöissä autopaikat ovat erillisiä osakkeita, joita ei ole välttämättä sidottu asunnon omistamiseen tai asumiseen taloyhtiössä.

Taloyhtiön hallinnassa olevia autopaikkoja on etenkin vanhemmissa yhtiöissä. Asunto-osakeyhtiölain mukaan niiden jaossa on noudatettava yhdenvertaisuutta osakkaiden kesken, mutta jakamisen periaatteista päättää taloyhtiö.

Autopaikkoja ei usein riitä kaikille halukkaille osakkaille. Miten toimia silloin? Tässä muutama vaihtoehto:

  • Paikat voidaan arpoa.
  • Otetaan käyttöön jonotuslista, jonka mukaisessa järjestyksessä paikkoja jaetaan.
  • Arvotaan paikat uudelleen esim. 2–3 vuoden välein, jotta kaikilla asukkailla on tasavertainen mahdollisuus saada parkkitilaa.

AUTOPAIKAT Taloyhtiön hallinnassa olevat autopaikat on jaettava tasapuolisesti, mutta miten se tehdään käytännössä? Selvät pelisäännöt säästävät monelta riidalta. Lue kesäkuun Taloustaidosta juttu Autopaikat jakoon tasapuolisesti. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti