veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Talohaaveista tehdään totta entistä suuremmin summin

Talohaaveista tehdään totta entistä suuremmin summin
6.10.2021

Suomalaiset varaavat ulkomaanmatkoja tai ainakin jo puhuvat niistä, mutta asuntomarkkinoilla ajetaan edelleen pandemiavaihteella: kauppa käy ja hinnat nousevat.

Hintakehityksessä on suuria alueellisia ja paikallisia eroja, kuten ennenkin, mutta hintojen nousu on nyt kuitenkin selvästi laaja-alaisempaa. Ennen pandemiaa asuntohinnat nousivat lähinnä isoimmissa kasvukeskuksissa. Suuressa osassa Suomea hinnat olivat olleet vähintäänkin lievässä laskuluisussa kymmenkunta vuotta.

Nyt hintojen nousun arvellaan jatkuvan vauhdikkaana ainakin vielä tänä vuonna. Danske Bank ennustaa keskimääräiseksi nousuvauhdiksi 3,8 prosenttia, mikä on Dansken mukaan rivakampaa kyytiä kuin yli kymmeneen vuoteen. OP Ryhmä lätkäisee pöytään vielä näyttävämmät lukemat ja ennustaa 4,5 prosentin nousua.

Kasvukeskuksissa nousua on luvassa enemmän. Molemmissa ennusteissa uumoillaan kuitenkin jo markkinoiden alkavan rauhoittua ensi vuonna.

Pandemian aikana on puhuttu paljon siitä, että kotitaloudet ovat sijoittaneet matkustamisesta ja muusta kulutuksesta säästyneitä rahojaan asumiseen. Etätyö on myös lisännyt tilan tarvetta. Monet eivät tee tai voi tehdä etätyötä, mutta lisääntynyt kotonaolo on varmasti vaikuttanut samaan suuntaan.

Tämä näkyy Huoneistokeskuksen keräämissä kauppatilastoissa: tämän vuoden tammi-heinäkuussa omakotitaloja on myyty lähes 17 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona ”normaalivuosina”. Viime vuoden alkupuoliskosta omakotitalojen myynti on lisääntynyt yli 18 prosenttia – viime vuoden alkupuoliskoonhan osui pandemian aiheuttama lyhyt, mutta syvä pudotus asuntokaupassa.

Nyt on ostettu kalliimpia taloja kuin ennen. Hinnaltaan 300 000500 000 euron talojen osuus myydyistä omakotitaloista on kasvanut selvästi. Onpa yli 500 000 euron talojenkin kauppa käynyt aiempaa pirteämmin.

Tuontyyppinen kehitys on näkynyt selvimmin esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Jyväskylässäkin. Myös Lahdessa ja Porissa omakotitalojen kokonaiskauppamäärä on kasvanut, mutta kaupat eivät ole erityisesti kohdistuneet aiempaa hintavampiin taloihin.

Asuntolainan korko, %

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti