veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Perheellä kaksi asuntoa työn takia – onko myyntivoitto verovapaa?

Perheellä kaksi asuntoa työn takia – onko myyntivoitto verovapaa?
3.9.2021

Omistamme puolisoni kanssa yhteisesti asunnon toisella paikkakunnalla. Puolisoni on asunut viikot tässä asunnossa koko sen omistusajan (10 vuotta) ollessaan työssä kyseisellä paikkakunnalla.

Onko mahdollinen myyntivoitto kokonaan verovapaa vai tuleeko minun maksaa osuudestani (50 %) myyntivoiton vero, kun asunto myydään?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Kyllä myyntivoitto on verovapaa myös sinun osuudestasi. Oman asunnon luovutusvoiton verovapauden edellytyksenä on, että asuntoa on käytetty omana tai perheen vakituisena asuntona.  

Oikeuskäytännössä on katsottu, että perheellä on ollut samanaikaisesti käytössään kaksi vakituista asuntoa, kun toisella puolisolla on vakituinen työpaikka ja asunto eri paikkakunnalla kuin missä hänellä on perheensä kanssa yhteinen koti.

Perheellä voidaan katsoa olevan kaksi vakituista asuntoa myös silloin, kun eri paikkakunnalta on hankittu asunto toisen puolison opiskelun vuoksi. Verovapaasti voidaan myydä myös sellainen vanhempien omistama asunto, jossa perheen alaikäinen lapsi tai useampi alaikäinen lapsi peräkkäin on asunut yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan alaikäisinä ollessaan. 

Pääsääntö kuitenkin on, että yksinäisellä henkilöllä tai perheellä on vain yksi vakituinen asunto kerrallaan asumiskäytössä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti