veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Mökkikauppa erityisen vilkasta Etelä-Savossa – mökit vaihtoivat omistajaa sukkelasti pakkasillakin

Mökkikauppa erityisen vilkasta Etelä-Savossa – mökit vaihtoivat omistajaa sukkelasti pakkasillakin
26.5.2021

Kesämökkikauppa on jatkunut vilkkaana tammi–huhtikuussa, Maanmittauslaitos kertoo. Kauppoja on tehty alkuvuonna lähes 50 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna.

”Mökkikaupan kasvua talvisaikaan voi pitää pienenä ihmeenä. Se todistaa kiinteistövälittäjien väitteet kovasta kysynnästä, koska toteutuneiden kauppojen määrän kasvu on noin valtavaa”, rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta sanoo tiedotteessa. 

Kesämökkien keskihinnat ovat nousseet 21 prosenttia viime vuoden tammi-huhtikuuhun verrattuna. Rantaan rajoittuvien kesämökkien kaupan kehitys jatkui huimana ja lisääntyi oli vuoden 2020 vastaavaan aikaan verrattuna 52 prosenttia ja vuoden 2019 vastaavaan aikaan verrattuna lähes 120 prosenttia.

”Tietojeni mukaan markkinoilla ei tule myyntiin niin paljon mökkejä kuin on kysyntää. Nyt kannattaa laittaa mökki myyntiin, jos on vähänkin sellaisia ajatuksia tai itse käyttää mökkiä vain vähän. Tämä kuuma markkinatilanne ei tule jatkumaan vuosia”, Toppinen kertoo.

Mökkikauppa on ollut erityisen vilkasta Etelä-Savossa, jossa esimerkiksi 66 rantamökkiä ja 45 rantaan rajoittuvaa rakentamatonta kiinteistöä vaihtoi omistajaa. 

Tolppinen arvioi monien hakevan hyvää tonttia itselleen sopivalta etäisyydeltä, jolloin rakennusten kunnolla ei ole niin väliä, koska rakennukset voidaan purkaa ja korvata nykyaikaisella loma-asunnolla. ”Tällaisen kohteen voi saada aika edullisestikin.” 

Tilastotietoja mökkikaupasta löytyy Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta. Palvelussa tilastotietoa on jaoteltu muun muassa sen mukaan, sijaitseeko kiinteistö vesialueen äärellä, ja minkä kokoinen kiinteistö on.

Mökkikaupan arvo maakunnittain Lähde: Kiinteistönvälitysalan keskusliitto

Taloustaidon rekisteröitynyt lukija, harkistetko kesämökin myyntiä tai vuokraamista, lue nämä jutut Taloustaito Bonuksesta? 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti