veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Koko asunto ukrainalaisen perheen käyttöön – katkeaako oma asumisaika?

Koko asunto ukrainalaisen perheen käyttöön – katkeaako oma asumisaika?
16.3.2022

Haluaisin antaa koko asuntoni sotaa pakenevan ukrainalaisen perheen käyttöön. Katkeaako itselläni yhtäjaksoinen asuminen, joka on yksi oman asunnon verovapaan myynnin edellytyksistä?

En ole vielä ehtinyt asua asunnossani kahta vuotta yhtäjaksoisesti.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä katkeaa. Jos asunto on ollut lyhytaikaisestikin muuna kuin omana tai perheen vakituisena asuntona, asuminen ei ole yhtäjaksoista.

Oman vakituisen asunnon voi myydä verovapaasti, jos olet itse tai joku perheestäsi on  asunut asunnossa vakituisesti omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta. Perheeseen katsotaan kuuluvaksi lähtökohtaisesti aviopuoliso ja alaikäiset lapset. Pääsääntö kuitenkin on, että yksinäisellä henkilöllä tai perheellä on kerrallaan vain yksi vakituinen asunto.

Yhtäjaksoinen asuminen ei katkea, jos jo ostamasi ja asumasi asunto jää tyhjilleen omaa käyttöä varten esimerkiksi ulkomaantyöskentelyn takia ja käytät asuntoa silloinkin toisinaan sekä palaat jatkamaan asumistasi työskentelyn loputtua. Jos sen sijaan vuokraat asuntosi tai annat sen vastikkeetta muiden henkilöiden käyttöön, asumisaikasi katkeaa, ja se vaikuttaa siten myös asunnon verovapaaseen myyntiin.

Voit myydä asuntosi verovapaasti, jos olet tai perheesi on asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Kahden vuoden yhtäjaksoisen asuminen jälkeen tekemäsi ratkaisut eivät vaikuta luovutusvoiton verovapauteen. Sinä voit myös omistaa useita asuntoja, joissa kaikissa oman asunnon luovutusvoiton verovapauden edellytykset ovat täyttyneet.

Jos sinulla on tilava asunto, jossa on useampi huone, voit antaa esimerkiksi yhden huoneen Ukrainasta tulevan perheen käyttöön. Jos omistamastasi rakennuksesta tai huoneistosta on tällöin säännöksissä edellytetyllä tavalla ollut vähintään puolet omana tai perheen vakituisena asuntona, luovutusvoitto on kokonaan verovapaa.

Jos taas mainitun asumiskäytön osuus on alle puolet, voitosta on verovapaata vain tätä käyttöä vastaava osuus, mikäli kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen edellytys ei ole ehtinyt täyttyä. Siksi isommasta asunnosta voi antaa osan muiden henkilöiden käyttöön, kunhan omassa asumiskäytössä säilyy vähintään puolet pinta-alasta.   

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti