veronmaksajat.fi

KOTI

Kirjoilla sijoitusasunnossa kaksi vuotta – voinko myydä asunnon verovapaasti?

Kirjoilla sijoitusasunnossa kaksi vuotta – voinko myydä asunnon verovapaasti?
18.4.2022

Minulla on sijoitusasunto, joka on ollut vuokralla. Vuokralainen on muuttamassa asunnosta pois, ja olen ajatellut muuttaa tämän jälkeen kirjani asuntoon kahdeksi vuodeksi. Olen sinkku. Voinko tämän jälkeen myydä asunnon verovapaasti?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Et voi, mikäli aikomuksenasi on siirtää kirjasi asuntoon vain muodollisesti etkä oikeasti muuta asuntoon.

Verovapaus edellyttää, että myyjä on omistusaikanaan tosiasiallisesti käyttänyt asuntoa omana tai perheensä vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Vakituisesta asumisesta voi myös joutua esittämään Verohallinnolle luotettavaa selvitystä. Todistustaakka vakituisesta asumisesta on sinulla, koska pystyt esittämään selvitystä parhaiten.

Lähtökohtana verotuksessa on, että sekä yksinäisellä henkilöllä että perheellä on pääsääntöisesti vain yksi vakituinen asunto. Tietyissä tilanteissa on mahdollista, että perheellisellä on samanaikaisesti käytössä kaksi vakituista asuntoa. Yksinelävällä tällaista mahdollisuutta ei sen sijaan ole.

Jos esimerkiksi puolisoilla on eri kotikunta, heidän kummankin vakituiseen asuntoonsa voidaan soveltaa oman asunnon luovutusvoittoa koskevia säännöksiä.

Perheellä on oikeuskäytännössä katsottu olevan samanaikaisesti käytössään kaksi vakituista asuntoa myös silloin, kun toisella puolisolla on vakituinen työpaikka ja asunto eri paikkakunnalla kuin missä hänellä on perheensä kanssa yhteinen koti. Perhe voi hankkia asunnon eri paikkakunnalta myös esimerkiksi toisen puolison opiskelun vuoksi.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti