veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Iske kiinni energiahukkaan – ota haltuusi nämä kuusi edullista tapaa nuukailla

Iske kiinni energiahukkaan – ota haltuusi nämä kuusi edullista tapaa nuukailla
10.10.2022

Oli sähkösopimustyyppi mikä tahansa, omaa sähkölaskuaan voi pienentää ilman kalliita investointejakin.

Helpoimmin energiahukkaan pääsee kiinni seurailemalla sähkönkulutustaan. Se onnistuu esimerkiksi Fingridin Datahub-sovelluksella, joka avattiin kevättalvella 2022.

Datahub-sovellukseen on tallennettu iso määrä sähkönkäyttöpaikkojen asiakas- ja kulutustietoja. Sitä pääsee käyttämään pankkitunnuksillaan kirjautumalla. Tämän jälkeen sähkösopimuksen pitäisi löytyä tietokannasta automaattisesti. Siitä jatketaan Lisätietoja-painikkeen kautta Energiaraportointi-näkymään, jonka jälkeen näkyviin pitäisi tulla kaavio, joka paljastaa havainnollisesti sähkönkulutuspiikit jopa tuntitasolla.

Espoolaisen esimerkkitalon energiaraportista käy ilmi, että sähköä on kulunut yhtenä syyskuisena viikonloppuiltana noin kymmenkertaisesti normaalikulutukseen nähden. Koska taloa oli isännöimässä silloin opiskelijapoika, tämä saa raportin nähdäkseen, jonka jälkeen hän kertookin lämmitelleensä saunaa sähkökiukaalla.

Muilta osin sähkönkulutus on ollut talossa melko maltillista, koska sitä ei lämmitetä sähköllä. Saunaakin on ollut tapana lämmittää puilla. Tarkoitus on nipistää sähkönkulutusta jatkossa esimerkiksi sammuttamalla virta sellaisista sähkölaitteista, joita ei välttämättä tarvita tai joita käytetään harvemmin.

Energiansäästöön voi hakea lisäinspiraatiota esimerkiksi Motivan ja yhteistyökumppaneiden tänä syksynä aloittamasta Astetta alemmas -yhteistyökampanjasta, joka kannustaa jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia tulevalla lämmityskaudella.

Lähde liikkeelle näillä kuudella toimenpiteellä:

1. Astetta alempi huonelämpötila 
2. Astetta lyhyempi suihku 
3. Astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa
4. Tiivistä ovet ja ikkunat tarvittaessa, mutta muista riittävä ilmanvaihto!
5. Varmista, että talotekniikka toimii oikein 
6. Välttele sähkön käyttöä kulutuspiikkien aikaan

YKSI ASTE Jo yhden asteen pudotuksella voit säästää noin 5 prosenttia lämmityskuluissa. Älä kuitenkaan tiputa lämpötilaa liikaa oman terveytesi kustannuksella, ja aloita se pienillä muutoksilla.

MITÄ PÖRSSISÄHKÖ MAKSAA? Pörssisähkön hintaa voi seurata esimerkiksi Fingridin maksuttomalla Tuntihinta-mobiilisovelluksella. Etenkin sähköllä lämpiävissä omakotitaloissa kannattaa ohjata lämmitystä halvoille yön tunneille, jos se on mahdollista, koska huoneilman lämmitys vie arviolta 50 prosenttia sähkönkulutuksesta. Käyttöveden lämmityskin vie noin 20 prosenttia sähkönkulutuksesta.
Myös muiden kuin pörssisähköä käyttävien kannattaa vältellä kulutuspiikkejä, koska sitä kautta voi vaikuttaa omalta osaltaan sähkön yleiseen hintatasoon.

Kaisa Salminen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti