veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asuntokauppa käy – paikoin muuallakin kuin isoissa keskuksissa

Asuntokauppa käy – paikoin muuallakin kuin isoissa keskuksissa
18.11.2019

Asuntokauppaa käydään koko ajan, vaikka asuntomarkkinoita koskevasta keskustelusta saattaa saada toisenlaisen kuvan. Kaupankäynti vaikuttaa piristyneen myös kasvukeskusten ulkopuolella. 

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan asuntokauppa on tänä vuonna selvästi vilkastunut, joskin vuosikymmenen parhaista vuosista ollaan yhä kaukana.

Vilkastuminen näkyy myös pankkien lainatiskeillä. Suomen Pankin mukaan esimerkiksi syyskuussa asuntolainoja nostettiin enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Asuntolainakannan vuosikasvu oli 2,3 %.

Kiinnostavaa myös on, että asuntokauppoja ei tehdä vain isoissa kaupungeissa. Vaikka pienillä paikkakunnilla hintataso ei välttämättä juuri nouse, kauppaa käydään – ja paikoin paljon viimevuotista enemmän, todetaan OP Ryhmän markkinakatsauksessa.

Myös Sp-Koti noteeraa katsauksessaan kaupan piristymisen pienemmissäkin kaupungeissa. Lisäksi Sp-Kodin mukaan erityisen voimakkaasti on tänä vuonna kasvanut omakotitalojen kauppa. Omakotitalojen keskihintakin on noussut – silti talon voi yhä saada edullisesti myös kaupunkikeskustojen liepeiltä.

SKV Kiinteistönvälityksen mukaan sijoittajia on taas liikenteessä enemmän kuin viime vuonna, jolloin trafiikki hieman rauhoittui.

Sijoittajat etsivät vanhoja ja uusia yksiöitä ja vanhoja kaksioita. He tavoittelevat SKV:n mukaan pääasiassa vuokratuottoa, eivät niinkään asunnon arvonnousua. SKV:n välittäjien mukaan sijoittaja odottaa asunnolta usein 4–6 prosentin vuosituottoa. Se on todellisiin keskimääräisiin tuottolukemiin verrattuna aika vahvasti yläkanttiin.

Asuntojen hinnat kaksiot e/m2

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti