veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Itsekkäät idiootit ostoksilla: Uniper, Venäjän bensa ja Saksan kaasu

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

”Tänä yönä mun kroppa valittaa, jokaista kokemaansa kolhua. Tänä yönä tunnen heikkouteni tarkemmin kuin koskaan.”

Näin riimitteli Kolmas nainen reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Saksalla tuo yö on edessä tulevana talvena. Krimin valloituksen jälkeen hapankaalin luvatussa maassa on nostettu riippuvuutta venäläisestä kaasusta ihan urakalla. Kun maahantuodusta kaasusta noin kolmekymmentä prosenttia tuli Putinin valtakunnasta ennen pieniä vihreitä miehiä, Ukrainan hyökkäyssodan alkaessa osuus oli jo yli puolet. Maan entinen liittokansleri Gerhard Schröder koki kaasukauppiaana vähintääkin paavolipposmaisen menestyksen.

Tuttu venäläinen (ei-putinistinen) pääomasijoittaja kertoi helteisessä heinäkuisessa hallituksen kokouksessa varmana tietona, ettei itänaapuri tule toimittamaan syksyn sateiden jälkeen valtaosaan Eurooppaan kaasua lainkaan. Wandel durch Handel -sloganin nimiin vannoneet kielsivät halvan energian kiimassaan, että riippuvuussuhde voi hyvinkin olla yksisuuntainen.

Venäjän yhteiskunnan ”myönteinen” kehitys oli kuin keisarin uudet vaatteet. Kukaan ei sitä päässyt todistamaan vuoden 2008 jälkeen, mutta kovasti asiaa puheissa vakuuteltiin. Venäjälle on Eurooppaan myydyllä kaasulla muuten sen verran vähäinen taloudellinen merkitys, että hanan voi vääntää kiinni ilman suurempia omia seuraamuksia. Kaikki muut suhteet on tuhottu jo kivijalkaa myöten.

Kun hana on kiinni, kaasuriippuvaiset mannereurooppalaiset tulevat hylkäämään Ukrainan nopeammin kuin oppositiopoliitikko löytää Venäjällä tiensä vankilaan. Suomessa itäisen raja-alueen idiootit hylkäsivät jo yhteisen sinikeltaisen asian. Itärajan auettua riennettiin välittömästi tankkaamaan modernin tsaarin sotakassaan lisää ruplia. Perusteena käytettiin sitä, että ”ne on ihan eri ihmiset, jotka siellä sotivat.”

Jokaikinen naapurissa tankkaamassa käyvä varmasti tietää, että öljy- ja bensiinikauppa ovat Putinin lähipiirin hallussa. Kaikki litrat tukevat naisten ja lasten tappamista ja raiskaamista. Siitä huolimatta halutaan säästää jokainen mahdollinen sentti omassa polttoainelaskussa. Bensiini on verta sakeampaa. Niin on kaasukin. Kun syksyllä Berliinissä hanuri huurtuu, tulevat nousemaan vaatimukset sille, että Ukrainan tulee suostua Venäjän vaatimuksiin – ja mahdollisimman pian. Berliiniläiset tulevat olemaan täysin yhtä itsekkäitä kuin rajaseudun bensaturistit. Energia-ja raha-asioissa ei ole muuta etua kuin oma etu.

Suomalaisten valtionyhtiöiden himoa Saksaan ei taas voi järkisyillä mitenkään selittää. Soneran UMTS-kaupat olivat typeryydessään ihan omaa luokkaansa, kunnes toinen valtionyhtiö Fortum lähti vihamielisesti valtaamaan teutoonien kivihiilijätti Uniperiä. Olipa jälkiviisaudesta miten imelää mieltä tahansa, ei voida vedota, ettei me tiedetty riskeistä. Kyllä tiedettiin, muttei välitetty. Lopputulos on kuitenkin se, että Fortum myi monopolimaisen sähkönsiirtobisneksen lähes yhdeksällä miljardilla, ja on hukannut kaikki kaupan rahat ja paljon päälle. Tätä kirjoitettaessa loppulasku ei ole tiedossa, mutta varmaa on, että Sonera jää kakkoseksi tappioiden kokonaismäärässä.

Se, että ihmiset tekevät idioottimaisia ja itsekkäitä ostoksia on aivan fine, kunhan se tehdään omilla rahoilla ja omalla riskillä. Valtionyhtiöt sensijaan tekevät sen meidän kaikkien rahoilla. Fortumin toimitusjohtajalle ehdittiin maksamaan reilut 400 000 euroa kannustinpalkkiota hyvin sujuneen Uniper-yhteistyön perusteella. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata millä perusteilla vuoden 2022 ylimääräisiä kannustinpalkkioita maksetaan? 

Soneran ja Uniperin perimmäinen opetus on se, ettei julkisen sektorin tulisi omistaa muuta yritysomaisuutta kuin luonnollisiin monopoleihin ja kansalliseen turvallisuuteen liittyvää. Kaikki muu riski tulisi jättää yksityisen sektorin kannattavaksi. Silloin on ainakin mahdollisuus, että idioottimaisen itsekkyyden lasku lankeaa oikeaan osoitteeseen.

Riskin ottajalle.

 

Kim Väisänen

Kommentit (8)
 
 • Jupe 22.7.2022 9.25
   
  Loistava kirjoitus!
  Ilmoita asiaton viesti
 • Kultahippu 22.7.2022 12.52
   
  Niin siis kyllä se lopullinen lasku on AINA veronmaksajilla joko osin tai kokonaan.
  Kun pääomaverotulot jää Valtion kassasta pois veronmaksajat maksavat pois jääneen osuuden.
  Sonera, Nokia, paperitehdas, Kemira, Tampella ….jne
  Meille veronmaksajille syötetään illuusiota = Valhetta että Vain Kapitalistin rahat eivät koidu veronmaksajien maksettavaksi kun hän häviää. Ne rahat on monessa modossa pois hyvinvoinnista, koulutuksesta ja esim. Terveydenhoidosta, raita- ja / teiden kunnosta jne…
  Siitä olen samaa mieltä että rahankiilto silmissä ja pelataan säästäjien rahoilla ja häivytään piiloon esim. Lontooseen tai veroparatiiseihin. Veronmaksajien ja säästäjien rahoilla pelaavat ovat mukamas yliviisaita joille maksetaan satumaisia summia rahaa heidän ylivertaisuudestaan joka on satua ja helvetin suurta typeryyttä ja tyhmyyttä.
  Minä en heidän enkä Pääomapuolueen ylivertaisuutta siunaa enkä arvosta ja ihan sama koskee mitä puoluetta tahansa kun kuppaa säästäjien ja Veronmaksajien omaisuutta muodossa tai toisessa.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Etelän Hetelmä 22.7.2022 19.04
   
  Jälkiviisas on tietenkin helppo olla, mutta reilun parikymmentä vuotta toitotin, että Putin täytyy eliminoida niin nopeasti kuin mahdollista - kuinka monesta foorumista sainkaan bännit, koska olin tätä ryssärippuvuutta vastaan. Ja mitenkä kävikään, sinne meni "kehittyvän Venäjän" varat oligarkkivarkaiden ja Putinin taskuun ja ylijäämät suoraan sotakassaan.

  Ainoa hyvä puoli tässä on, että varkaille ahneus iski sen verran, että sotakassan kerryttämiseen ei jäänytkään aivan niin paljon kuin olisivat tosi asiassa tarvinneet.

  Nyt vain lisää aseita länneltä Ukrainaan, että nämä raiskaavat siat ja varkaat potkitaan vaikka avaruuteen Ukrainan maaperältä, ja saavat tuta rangaistuksena vähintään taantumisen jonnekin neuvostoaikojen kehitystasoon. Sen verran puolensa ovat valinneet, että turha on ajatella, ettei koko kansa tarvitsisi tämän opetuksen - he hyväksyvät tämän kaiken, ja tarvitaan useampi sukupolvi ennen kuin voidaan edes hieman toivoa nykyisten jatkuvan ryssäpropagandan uhrien olevan vähemmistönä, ja että yhteiskunta oikeasti alkaisi kehittyä vähemmäb autoritääriseen suuntaan.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Rachen_Kurgler 23.7.2022 7.03
   
  … venäläishankkeita – heh!

  Rauhan sähköverkko (”Peace Electric Power Grid”)
  Ystävyysöljyputki (“Friendship Oil Pipeline”)
  Veljeyden kaasuputki (“Brotherhood Gas Pipeline”)
  Ilmoita asiaton viesti
 • Mika Keskinen 24.7.2022 8.47
   
  Miljonäärin voi olla hankala asettua vähävaraisen saappaisiin.
  Kun käyt tankin täyttämässä rajan takana pari kertaa kuukaudessa, on säästö 158 €. Mutta ne onkin hiluja miljonäärille.
  Kyllä solidaarisuutta pitää Ukrainalle antaa, mutta jos vaihtoehto on jäädä työttömäksi, koska ei ole varaa ajella, niin valinta on edullisempi bensa.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Memory National 25.7.2022 8.02
   
  Mukavaa miten Väisänen on viimein tajunnut, ettei bisnes edellä toimiminen olekaan kansalaisille, yhteiskunnalle, demokratialle eikä ihmiskunnalle hyväksi.

  Olisipa mukava nähdä tämä valaistuminen ajantasaisesti - esimerkiksi nyt kun Kokoomus haikailee itse aiheuttamansa menetetyn vuosikymmenen uusimista; tämän siis Orpo on vannonut tekevänsä, jos pääministeriksi pääsee.

  Mitä tulee bensan hakuun itärajan takaa, siitä Väisäen on ehdottoman oikeassa, ja puolustelijat ehdottoman väärässä.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Lassi Pitkänen 27.7.2022 15.55
   
  ..ei entiset eikä nykyiset. Mutta jospa tuleville Johtajille olisi tästä vastuu valmiina. Ehkä sukunerojen kannattaa valita muuta kuin Valtion pörssiyhtiöitä. Jos nyt on yleensä rahkeita..
  Ilmoita asiaton viesti
 • Lavrenti 3.8.2022 12.12
   
  No mut eikös just fortum energia-asioissa oo sitä kansallista turvallisuutta turvaamassa, vai miks vailtio on jättäny 51% siitä myymättä?

  Sitä toki pitää ihmetellä, et miten huonot hallitukset on/pn ollut eduskunnassa ja fortumissa....

  Katainen & Haavisto laitto "taseet töihin"... :(
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit