veronmaksajat.fi

Suomalaisia kuolee taas ennätysmäärin, mutta kiinnostaako se vieläkään?

Juha Itkonen

SEKATALOUSTIETEILIJÄ

Juha Itkonen on startup-yritys Robonomistin perustaja ja pikkulapsiperheen pääekonomisti. Hän on tutkinut ilmastopolitiikkaa, sosiaalisia verkostoja, talousennusteita ja digitalisaatiota. Seuraa Twitterissä @JuhaItkonen 

Vuosi sitten kirjoitin blogin siitä, kuinka suomalaisia oli alkanut kuolla poikkeuksellisen paljon. Ihmettelin, miksi asiasta ei juurikaan käyty julkista keskustelua.

Kyse oli kuitenkin valtavasta määrästä ihmisiä. Arvioin tuolloin, että suomalaisia kuolee vuoden aikana 6 400 henkeä enemmän kuin olisi ollut odotettavissa normaalioloissa.

Blogini julkaisun jälkeen kuolleisuudesta kirjoitettiin jonkin verran mediassa, mutta suhtautuminen asiaan oli jopa omituisempaa kuin se, ettei asiasta aiemmin puhuttu.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat väitti analyysissään, että “laskelmat Suomen ‘huikeasta’ yli­kuolleisuudesta eivät kestä tarkastelua”. Väitteen kärki oli, että kuolemien lisääntyminen johtuu väestön vanhenemisesta ja on siten vääjäämätöntä.

Vuosi sitten jouduin perustamaan arvioni laskelmiin kuolleiden määrästä, koska kaikkia tilastoja ei ollut vielä saatavilla. Nyt tilastot on julkaistu, ja tiedämme kuolleiden määrän, tiedämme kuolinsyyt ja tiedämme myös sen, mikä osuus kuolemien lisääntymisestä johtui väestön vanhenemisesta.

Nyt voidaan sanoa varmuudella, että laskelmat huikeasta ylikuolleisuudesta olivat oikeassa ja Helsingin Sanomien analyysi oli väärässä. Helsingin Sanomat onnistui vähättelemään tuhansien suomalaisten kuolemaa.

Vuonna 2022 Suomessa kuoli 63 219 henkeä. Edeltävänä vuonna Tilastokeskuksen tekemässä väestöennusteessa kuolleiden määrän ennustettiin olevan 56 158.

Kuolemia oli siis 7 061 enemmän kuin odotettiin. Tämä luku huomioi ikääntymisen vaikutuksen. Normaalioloissa kuolleiden määrä olisi kasvanut noin 200 hengellä, kun huomioidaan väestön ikääntyminen ja muut kuolleisuuteen vaikuttavat trendit.

Kuolleiden määrä ja Tilastokeskuksen ennusteet.png

Normaalioloissa Tilastokeskuksen väestöennusteet osuvat kohdalleen muutaman sadan hengen tarkkuudella. Nykytilanteessa omakin arvioni jäi alakanttiin, sillä viime joulukuussa suomalaisia kuoli enemmän kuin uskalsin ennustaa.

Kuolemien kasvu ei siis selvästikään johtunut väestön ikääntymisestä. Tämä näkyy kirkkaasti myös elinajanodotteessa, joka on väestön ikärakenteesta riippumaton mittari.

Elinajanodote laski historiallisen paljon ja kolmatta vuotta putkeen. Aiemmin elinajanodotteen trendi on ollut nouseva. Vastaavaa ei ole nähty sitten sotien. Suomessa vastasyntyneen elinajanodote on nyt Pohjoismaiden lyhin.

Samaa kertoo myös ikävakioitu kuolleisuusluku, joka mittaa kuolleiden määrää suhteessa väestön kokoon, kun poistetaan väestön ikääntymisen vaikutus. Tämän mittarin voi tulkita keskiverto suomalaisen todennäköisyydeksi kuolla vuoden aikana. Todennäköisyys kuolla oli viime vuonna 9,5 % korkeampi kuin ennen pandemiaa. Vuosi 2022 pyyhkäisi pois noin vuosikymmen verran positiivista terveyskehitystä.

Myös ylikuolleisuuden syy varmistui, kun Tilastokeskus julkaisi kuolinsyytilaston viime vuoden osalta. Kuten arvata saattoi, suurin syy oli korona. Korona kirjattiin 4 349 suomalaisen kuolinsyyksi. Korona tappoi enemmän kuin liikenneonnettomuudet, muut tapaturmat ja väkivalta yhteensä. Se tappoi myös enemmän kuin alkoholi tai hengityselinten sairaudet.

Vuosi 2022 oli siis pandemian pahin. Valtaosa koronakuolemista tapahtui vasta pandemian kolmantena vuonna. Koronaan kuoli vuonna 2022 kolme kertaa niin paljon ihmisiä kuin kahden ensimmäisen pandemiavuoden aikana kuoli yhteensä.

Vuoden 2023 alussa näytti, että pahin olisi jo takana ja kuolleisuus putoaisi lähemmäs pandemiaa edeltänyttä trendiä. Nyt loppuvuodesta kuolleiden määrä on taas kasvanut jyrkästi. Marraskuussa tehtiin uusi ennätys kuolleiden määrässä.

Tilanne on siis hyvin samanlainen kuin vuosi sitten. Jos kuolleisuus pysyy pitkään näin korkealla, tuhansia suomalaisia tulee taas kuolemaan ennen aikojaan.

En tässä ota lainkaan kantaa siihen, millaisiin politiikkatoimiin nyt pitäsi ryhtyä. Kuolemien poikkeuksellisen suuri määrä on kuitenkin tosiasia, joka on tuotava esiin. Sitä ei voi enää vähätellä ja sivuuttaa.

Ylikuolleisuudesta on jo niin paljon tietoa, ettei sitä voi likimainkaan selittää väestön ikääntymisellä. Asia on vakava, ja siitä pitää käydä yhteiskunnallista keskustelua, vaikka se olisi vaikeaa.

Kysymys siitä, mitä ylikuolleisuudelle pitäisi tehdä on poliittinen. Asiantuntijoiden tehtävä on tarjota vaihtoehtoja, joiden pohjalta kansalaiset ja heitä edustavat päättäjät voivat tehdä arvovalintoja. Vaikka arvokeskustelun lopputulos olisi, että parasta on vain antaa suomalaisten kuolla, niin sekin on arvovalinta, josta on kannettava vastuu.

Tietysti tavoiteltavampi lopputulos olisi, että kuolleisuuden vähentämiseksi löydetään keinoja. Mutta arvokasta olisi jo se, että kansalaisille kerrotaan riskeistä, jotta he voivat itse päättää, miten he haluavat suojautua.

Itsestään tämä ylikuolleisuus ei näytä häviävän. Vähintä mitä voimme tehdä, on tunnustaa tosiasiat, herättää niistä keskustelua ja etsiä ratkaisua. Tuhansien suomalaisten henkien pelastaminen on sen arvoista.

Juha Itkonen

Kommentit (19)
 
 • Kokeellinen jabsteri 21.12.2023 17.13
   
  Kiitos Juha arvokkaasta ja analyyttisen oloisesta avauksesta.
  Miksi kuitenkin kierrät aihetta kuin kissa kuumaa puuroa?
  Töräytä asia eetteriin... kuin rojut ränniin... siitä se ajatus sitten lähti, tyylisesti, vai pelkäätkö tulevasi olemaan huomiotta tekstisi kanssa?

  Älä huoli, mitä tahansa asian ympäriltä kirjoitat, sinut vaietaan. Hyvää Joulua, rakas kanssaihminen.

  Ilmoita asiaton viesti
 • Jaana 22.12.2023 7.17
   
  Ketkä kuolee nyt "koronaan"? 80 % väestöstä on piikitetty joten "rokotetut" tuskin kuolee??

  Kun seuraa jopa alaikäisten nuorten sydänkuolemia ja maahan kaatumisia (ESIM urheilukentillä), niin oletteko koskaan aikaisemmin tavannut tällaista ilmiötä? Tai turbo syövät jotka todetaan ja ovat jo niin pitkällä jo että mitään ei ole tehtävissä Mistähän nämä johtuu??

  Taitaa olla elefantti olohuoneessa edelleen eikä asioista puhuta edelleenkään niiden oikeilla nimillä.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Anna-Maria 22.12.2023 13.36
   
  En usko, että ihmismassat kuolee koronaan, vaan itse asiassa koronarokootteiden haittavaikutuksiin!
  Ilmoita asiaton viesti
 • Tony 23.12.2023 15.58
   
  Miksi siitä ei julkisesti keskustella, että kuolleisuus alkoi nousemaan mRNA-rokotusten jälkeen? Sen sijaan maissa joissa oli matala rokotekattavuus ei kuolleisuus noussut.
  Ilmoita asiaton viesti
 • BobCat 24.12.2023 12.10
   
  Hyvä ja analyyttinen kolumni, kiitos siitä. Väestötasolla terveyskehitys mm. ylipainoisuuden lisääntymisen myötä vs. kuolleisuus ei liikaa otsikoissa näy.
  Koronarokotteiden syyksi laitetaan kolumnissa mainitun kuolleisuuden kasvun ohella miltei kaikki heinäsirkkoja ja ilmastonmuutosta myöten, mutta kuinka paljon enemmän korona-pandemiaan olisi kuollut ihmisiä ilman rokotteita jää paljolti vaille huomiota. Haittavaikutuksia kaikista rokotteista aiheutuu enemmän tai vähemmän, mutta hyödyt vs. haitat -arvioinneissa rokottautuminen on kuitenkin hyödyllistä. Yleisesti ottaenhan rokotteista itsekkäästi kieltäytyvät ovat joidenkin jo miltei täysin hävitetyiksi oletettujen tautien osalta kansanterveydellinenkin riski.
  Mukavaa ja rauhallista joulua kaikille tasapuolisesti.
  Ilmoita asiaton viesti
 • MasaL 25.12.2023 20.06
   
  Niin, mitenkähän noita tilastoja lukisi? Olisipa hienoa tietää, kuinka moni koronaan menehtynyt oli ottanut rokotteita ja kuinka monta. Se voisi avata tilastoja aivan eri tasoille ja vihdoinkin jotkut jopa saattaisivat huomata yhtäläisyyden ylikuolleisuuden ja rokotuksien välillä. Nyt kun jo tilastoista voidaan nähdä, miten paljon kaikki erilaiset taudit ja vaivat ovat lisääntyneet muutamassa vuodessa, ei se voi olla vain sattumaa.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Arska 26.12.2023 3.01
   
  Itse olen huomioinut lähipiirissäni kuolleisuuden kasvaneen ja kyseessä siis enemmänkin 30-70 vuotiaista ihmisistä ja suuri enemmistä alle 50 vuotiaita. Aggressiivinen syöpä näyttäisi olevan suurin syy ja kuolema onkin koittanut 3pv-2kk sisällä toteamisesta. Se on usein joko jo levinnyt nopeasti laajalle tai kerennyt parissa kuukaudessa menemään niin pahaksi, ettei mitään ole ollut tehtävissä. Jokainen heistä oli ottanut "rokotteet". Lainausmerkit siis siksi, etten laske piikkiä rokotteeksi jos se ei anna suojaa tautia vastaan tai ehkäise sen saamista ja/tai levittämistä. Sama periaate oli patenttitoimistoillakin, mutta WHO painosti antamaan mNRA-pistoksille patentin sitä huolimatta, että patentti hakemukset alkuunsa hylättiin juuri kyseisten puutteiden vuoksi.
  Veritulppia on ollut jokunen ja ne ovat joko mennee keuhkoihin tai aivoihin. Esim. kaksoisveritulppa keuhkoissa noin nelikymppisellä ei ole normaalia. Kyseessä oli kuitenkin ilman sairauksia elänyt nainen, jolla ei ollut ylipainoa, ei polttanut ja alkoholin käyttökin jäi vain muutamaan kertaan vuodessa. Oli myös liikunnallinen ja kulki lähinnä kaikkiallle polkupyörällä, joten ei ainakaan pitäisi elintavoista johtuvaa olla. Nuo tulpat iskivät kuitenkin sen jälkeen kun kaksi "rokotetta" oli ottanut.
  Sitten eräs muu asia jota ei välttämättä kirjata kuolleisuuteen on raskauden keskenmenojen nousu. Olen kuullut, että 19-21 rv aikana keskenmenojen saanti on noussut kovasti. Myös erittäin läheinen nainen nyt syksyllä synnytti 20 rv:n jälkeen eikä lapsella ollut mitään mahdollisuuksia selvitä, koska siinä vaiheessa keuhkot eivät ole kehittyneet tarpeeksi, jotta olisi mitään rahkeita jäädä eloon.
  Kaikkien kuolinsyytä ei ole osattu edes selittää, mutta joka ikinen kuitenkin saamieni tietojen mukaan oli ottanut ainakin kaksi "rokotetta". Sen sijaan yksikään kuolleista ei ollut "rokottamaton"...
  Sitä tosin on aika mahdoton todistaa onko piikitys syyllinen kuolemiin vai ei on mahdoton todistaa.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Turtsa 29.12.2023 14.57
   
  Kaikenlaiset Arskat ja Anna-Mariat ovat huolissaan rokotteiden vaikutuksista, vaikka WHO:n mukaan niillä pelastettiin kymmeniä miljoonia henkiä? Ette sitten älynneet, ettei niitä rokotteita ole tekemässä internetin tyhmin väki, foliohattumoroonit, vaan ihan oikeat tiedemiehet, nerot, asiantuntijat. Sen vuoksi ne rokotteet tekevät sen mitä on luvattu, EIKÄ TEILLÄ OLE TODISTEITA MISTÄÄN MUUSTA. Te luette morooneiden kirjoittamia väitteitä, käsittämättä, että ne on vain kyseenalaisen mielenterveyden voimalla kirjoitettuja mielipiteitä. THL:n mukaan rokotteisiin on kuollut 2 henkilöä, rokotteista on saanut sivuoireita 0.02% rokotetuista. Tautiin on kuollut 0.62% sairastuneista, eli on moninkertainen riski kuolla tautiin, verrattuna sivuoireisiin rokotteista?
  Ilmoita asiaton viesti
 • Petteri 1.1.2024 13.46
   
  Live and let vaccinated die.
  Ilmoita asiaton viesti
 • James Bond 1.1.2024 13.47
   
  Elä ja anna rokotettujen kuolla. Me varoitettiin kyllä. Ette kuunnelleet. t.rokottamaton
  Ilmoita asiaton viesti
 • Sen Seas 3.1.2024 19.28
   
  Kymmenien bio-lääketieteellisten asiantuntijoiden kanssa keskusteltuani lisään tähän, että todisteet tosiaan osoittavat, että iso määrä ihmisiä on sairastunut tai kuollut koronaroketteiden, koska kuten Nohynek ennen rokotteiden saamista itsekin totesi, että niiden rokotteiden haittavaikutuksista ei tiedetä mitään kun ei olla ehditty testaamaan. No nyt on testattu ja tiedetään.
  Kuolleiden määrän tutkimisen lisäksi suosittelisin tutkimaan kuinka paljon enemmän (eteenkin naisia) on rokotusten jälkeen saanut hermostollisia pysyviä oireita, aina jopa MS- tai ALS-diagnoseja (useiden sairaaloiden neuro-osastot ovat tästä hyvin kartalla).
  Ilmoita asiaton viesti
 • Tyyne 3.1.2024 22.21
   
  Milloin myönnetään se yksi yhteinen tekijä.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Sakke 3.1.2024 22.23
   
  Tämä on tärkeä tutkia ja tuoda valoon. Miksi media vaikeni huippu lääkäreiden ja tiedemiesten varoituksista koronapiikki en suhteen? Miksi koronapassista alettiin toitottamaan? Miksi oli niin tärkeää että koko maailman kansa piti rokottaa epämääräisellä piikillä? Kiitos Itkonen. Kiitos kun avaat tätä mätäpaisetta. Toivottavasti muutkin tekevät toimittajan työnsä eivätkä jatka idiottimaista mielistelyä.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Sakari Kouti 4.1.2024 11.40
   
  Asiantuntijat ja media ovat tosiaan tarjonneet väestön vanhenemista selitykseksi sille, että kuolleisuus yhtäkkiä nousi. Sen kuitenkin sokea Reetakin näki heti vääräksi selitykseksi. Vaikka väestö vanheneekin, muutos tapahtuu sen verran hitaasti, ettei sillä kahden peräkkäisen vuoden jyrkkää muutosta kuolleisuudessa voi selittää.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Pirjo-mummo 16.1.2024 14.47
   
  Miksi ei jo vihdoin viimein tuoda totuutta julki. Kuolemat ja vakavatkin piikkihaitat lähti nousuun piikitysten alettua. Lähes jokaisella on sukulainen, tuttu tai tutun tuttu, jotka ovat kuolleet tai saaneet haittavaikutluksen tai sairastavat jatkuvasti erilaisia sairauksia ja vikoja Nyt on korkea aika nostaa kissa pöydälle ja todeta totuus. Mahdollisella sodalla ehkä saadaan syylliset ja syyllisyys pimitetyksi. Kovin sotaisia ovat päättäjät ja myöskin mämä presidentti ehdokkaat koko remmi. Herää Suomen kansa.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Hanne 16.1.2024 17.20
   
  On ihmeellistä jo sekin, että vaikka olet saanut 5-6 koronarokotetta, sairastut jatkuvssti koronaan. Kun et ole ottanut mitään nykyään tuputettavia rokotteita, et sairastu edes influenssaan.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Jorma 19.1.2024 12.52
   
  Ulkomaiset virologit varoittivat jo rokotusten alkuaikoina rokotteesta. Poistettu netistä. Heikentää vaan immuunijärjestelmää. Nyt sitten kuolemat ja autoimmuunisairauden hiipuessa.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Tutkittu totuus 26.1.2024 9.16
   
  Täällä(kin) näkyy olevan paljon salaliittoteorioita levittäviä trolleja, hävetkää !

  Kuolemien olennaisin syy, kun vaikuttajana joko korona, influenssa tai Rs, on ollut se että jostain syystä riskiryhmiin kuuluvat ja em tauteihin sairastuneet kuoleman kohdanneet ovat jättäneet rokotukset ottamatta (syy: osa uskoo salaliittoteorioihin). Kuolemat ovat tapahtuneet juuri em ryhmissä mitä infektioihin tulee. Oma lukunsa on hoitojen viivästyminen esim syöpätaudeissa, kun osaltaan ihmiset eivät uskaltaneet hakeutua tutkimuksiin/hoitoon koronapandemian aikana.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Noora 2.3.2024 10.52
   
  Väkivaltaisia kuolemia on ollut todella paljon mutu-tuntumalla, joka viikko tai pahimmillaan useampi viikossa koko Suomessa. Myös onnettomuuksissa on kuollut paljon nuoriakin ihmisiä. Viina liittyy moniin tapaturmiin.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kaksi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit