veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Suomalaisia kuolee ennätysmääriä, mutta kiinnostaako ketään?

Juha Itkonen

SEKATALOUSTIETEILIJÄ

Juha Itkonen on startup-yritys Robonomistin perustaja ja pikkulapsiperheen pääekonomisti. Hän on tutkinut ilmastopolitiikkaa, sosiaalisia verkostoja, talousennusteita ja digitalisaatiota. Seuraa Twitterissä @JuhaItkonen 

Jos maassamme tapahtuisi suuronnettomuus tai muu katastrofi, jossa kuolisi tuhansia suomalaisia, se olisi kansallinen tragedia, jota surisimme ja käsittelisimme pitkään. Vuonna 2022 suomalaisia on kuollut ennätyksellisen paljon, tuhansia tavallista enemmän, mutta harvaa se tuntuu kiinnostavan. 

Et ehkä ole vielä kuullutkaan näistä ennenaikaisista kuolemista, sillä nämä ne eivät ole tapahtuneen yhdellä pamauksella, vaan tipoittain siellä täällä pitkin vuotta. Mediassa suomalaisten ylikuolleisuudesta on puhuttu hyvin niukasti. Ilmiö ei näy uutiskuvissa, mutta tilastoista se selviää. 

Suomessa on kuollut tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä 56768 henkeä. Koko vuoden tilastotieto saadaan vasta tammikuun 26. päivä, kun joulukuun tilasto julkaistaan, mutta voimme yrittää ennustaa joulukuun lukeman. 

Joulukuu on tyypillisesti kiireistä aikaa ruumishuoneella, sillä kylmä sää, alkoholi ja taudit lisäävät kuolleisuutta. Kausivaihtelut huomioivan trendiennusteen mukaan vuoden 2022 joulukuussa kuolee noin 5 700 suomalaista, mikä tarkoittaa, että vuoden 2022 saldoksi tulee 62 500 kuollutta. 

Kuinka paljon tavallista enemmän suomalaisia on kuollut? Jotta voimme vastata kysymykseen, meidän on määritettävä, paljonko normaaleissa olosuhteissa ihmisiä olisi kuollut. 

Tilastokeskuksen vuonna 2021 tekemän väestöennusteen mukaan vuonna 2022 kuolisi 56 200 henkeä. Oman ennusteeni mukaan vanhalla trendillä kuolemia olisi tullut 56 100 kappaletta.

Kuolleita on siis noin 6 400 enemmän kuin olisi odotettavissa väestörakenteen tai vanhan trendin perusteella. Vastaavaa kalmojen kertymää ei ole nähty Suomessa sitten sotien. Mikään yksittäinen onnettomuus viime vuosikymmenillä ei ole niittänyt lähellekään vastaava määrä suomalaisia. 

Mikä tämän on sitten aiheuttanut? Syyllinen on tietysti korona ja sen välilliset vaikutukset. Kuolleisuus pomppasi uudelle tasolle syksyllä 2021, kun julistettiin, että nyt on aika elää.

Trendi ja kausitasoitettu sarja laskettu Seats-mallilla. Kontrafaktuaalinen Arima-mallin ennuste heinäkuusta 2022 alkaen. Lähteet: Tilastokeskus ja omat laskelmat

Tämä on tragedia ei näy uutiskuvissa. Ei ole hyökyaaltoa, palavaa taloa, pelastusajoneuvoja tai onnettomuuspaikkaa, jota kuvata. Tämän tragedian näkee vain kylminä numeroina tilastoissa ja ruuhkana krematorioissa.

Tarvitaan tietoista empatiaa, jotta tragedian vakavuuden ymmärtää. Olen käyttänyt termiä statiopaatti kuvaamaan ihmistä, jossa tilastot eivät herätä minkäänlaista myötätuntoa. Luonnostaan olemme kaikki statiopaatteja. Stalinia mukaillen yksi kuolema on tragedia, mutta 6 400 kuolemaa on tilastotieto.

Statiopaatti saattaa katsoa lukua ja vähätellä, että uhrit olivat vanhoja ja olisivat kuolleet pian muutenkin. Vain sosiopaatti sanoisi saman kasvotusten kuolleen läheisille.

Eikä kyse ole vain eläkeläisistä, vaan myös lapsia ja työikäisiä on kuollut odotettua enemmän. Vain teini-ikäisiä on kuollut poikkeuksellisen vähän.

Koronakuolemia on vähätelty väittämällä, että kuolleilla vain sattui olemaan korona, mutta todellinen syy oli jokin muu. Ylikuolleisuus on lahjomaton mittari, joka ei riipu koronatesteistä tai kuolemansyyn määrityksistä. Siitä tosiasiasta ei pääse eroon, että suomalaisia kuolee nyt poikkeuksellisen paljon.

Kuolleisuuden lisääntymisen vuoksi suomalaisten elämä lyhenee. Vastasyntyneen elinajanodote putosi jo vuonna 2021 ja putoaa varmasti vuonna 2022. Elinajanodote on yksi keskeisimmistä hyvinvoinnin ja elintason mittareista.

Annetaanko tilanteen jatkua samanlaisena myös vuonna 2023, vai tehdäänkö asialle jotain? Minä en ole epidemiologi eikä minulla ole esittää ratkaisuja. Kysyn vain, pitäisikö asiasta sentään keskustella? Pitäisikö asiantuntijoiden esitellä vaihtoehtoja ja pitäisikö päättäjien perustella arvovalinnat, jotka ovat johtaneet tähän tilanteeseen?

Muutaman viikon päästä valmistuu virallinen tilasto vuonna 2022 kuolleista ja tosiasiat näkyvät kirkkaana. Toivottavasti viimeistään silloin tämä outo hiljaisuus asiasta murtuu.

Juha Itkonen

 

Kommentit (3)
 
 • Anniina 29.12.2022 14.37
   
  Aiheellista olisi myös pikkuhiljaa keskustella ääneen asiasta nimeltä koronarokotteiden haittavaikutukset ja niiden vaikutuksesta yhtäkkisiin ennenaikaisiin kuolemiin. Tästä on hyvin paljon tutkimustuloksia maailmalta jo olemassa, vaan tästä aiheesta uskalletaan puhua vieläkin vähemmän. Voimia kaikille kansoille tuleville vuosille näiden kysymysten äärellä <3
  Ilmoita asiaton viesti
 • Jorma 3.1.2023 12.30
   
  Ilmeisesti syövät, veritulpat ja imminiteetin lasku on syynä. Kuolleisuus huippu tulee syklissä aina noin 16 viikkoa piikitysten jälkeen?
  Ilmoita asiaton viesti
 • Lauri 1.5.2023 12.32
   
  75 vuotta sitten syntyi 107 759 Suomalaista. Jokainen ei sekataloustieteilijä tietää, että jokainen heistä kuolee 100% varmuudella. 62500 kuollutta vuonna 2022 on todellisuudessa todella vähän siihen verrattuna kuinka paljon täällä on vanhuksia. Sodan jälkeiset suuret ikäluokat näkyy nyt ja tästä eteenpäin joka vuosi kuolleisuuden lisääntymisenä.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit