veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Yrityksen kausiveroilmoituksessa on virhe – seuraako virheen korjauksesta myöhästymismaksu?

Yrityksen kausiveroilmoituksessa on virhe – seuraako virheen korjauksesta myöhästymismaksu?
30.11.2022

Yrityksen edellisten kuukausien ja jopa edellisten tilikausien kirjauksissa todetaan virheitä, jotka vaikuttavat myös annetulta kuukaudelta kausiveroilmoituksessa ilmoitettuun arvonlisäveroon.

Onko mahdollista korjata tällainen virhe esimerkiksi kuluvalle kuukaudelle ja eri tilikaudelle? Vai onko virhe aina ehdottomasti korjattava tapahtumakuukaudelle, eli sinne minne se ajallisesti kohdistuu? Seuraako virheen korjauksesta myöhästymismaksu?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa: 

Korjaukset tulee kohdistaa oikealle kaudelle antamalla kyseiselle kaudelle uusi korvaava ilmoitus. Vain vähäiset virheet, enintään 500 euroa, voi korjata seuraavassa ilmoituksessa.

Jos korjaus aiemmin antamaasi tietoon tehdään 45 päivän sisällä, ei korjauksesta seuraa myöhästymismaksua.

Mikäli korjaus tehdään yli 45 päivän päästä alkuperäisestä ilmoittamisen määräpäivästä, seurauksena on myöhästymismaksu, jonka suuruus on 2 % myöhässä ilmoitetun veron määrästä. Maksimissaan myöhästymismaksu on 15 000 euroa.

Myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä lähinnä vahingossa tehtyjen lasku-, kirjoitus- tai ilmaisuvirheiden perusteella. Syynä voi olla myös sairaudesta johtuva ylivoimainen este tai yleisen tietoverkon tai Verohallinnon asiointijärjestelmän toimintahäiriö.

Perimättä jättämistä haetaan Verohallinnolta. Perimättä jättämistä koskevaan päätökseen haetaan muutosta verotuksen oikaisulautakunnalta.

Myöhästymismaksua ei kuitenkaan määrätä, jos verovelvolliselle määrätään myöhästymisen takia veronkorotus.

Vähennettävän veron kasvaessa tai suoritettavan veron vähentyessä myöhästymismaksua ei määrätä.

Rahat, verot, työ & eläke, koti