veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Yritykselläni menee huonosti – saammeko maksettuja arvonlisäveroja takaisin?

Yritykselläni menee huonosti – saammeko maksettuja arvonlisäveroja takaisin?
15.7.2020

Yritykselläni on taloudellisia vaikeuksia koronatilanteen takia. Olen kuullut, että Verohallinto palauttaa hakemuksesta arvonlisäveroja takaisin. Pitääkö tieto paikkansa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Tieto pitää vain osittain paikkansa, sillä palautus ei ole lopullista. Arvonlisäverojen palauttamisessa on kyse Verohallinnolta saatavasta korollisesta lainasta.

Yritys voi pyytää vuoden 2020 tammi-, helmi- ja maaliskuussa erääntyneitä arvonlisäveroja takaisin.

Tämä alkuvuonna maksettujen arvonlisäverojen palautus on osa Verohallinnon kanssa tehtäviä maksujärjestelyjä. Palautus ei koske kuitenkaan mahdollisia viivästyskorkoja.

Käytännössä yrityksesi tekee maksujärjestelypyynnön ja maksaa palautetun arvonlisäveron myöhemmin takaisin Verohallinnolle maksujärjestelyn kautta. Pyynnön maksujärjestelystä on voinut voi tehdä Omaverossa 26.5.2020 alkaen. Kun maksujärjestelypyyntösi on käsitelty, saat tiedon siitä, onko pyyntösi hyväksytty.

Huomaathan, että maksujärjestelyihin ja maksunlykkäyksiin kuuluvista veroista on maksettava viivästyskorkoa, joka tässä tapauksessa on 2,5 prosenttia. Viivästyskorkoa kertyy arvonlisäveron alkuperäisestä lakisääteisestä eräpäivästä alkaen, riippumatta siitä, milloin vero on maksettu.

Alkuvuoden 2020 arvonlisäveroja koskeva maksujärjestely ei estä yritystä saamasta veronpalautuksia.

Verohallinto ei käytä veronpalautuksia maksujärjestelyyn sisältyvien verojen maksuksi, joista on tehty maksujärjestelypyyntö 25.3.2020 alkaen, vaan sen sijaan ne maksetaan yrityksellesi. Veronpalautuksia käytetään kuitenkin yhä niiden verovelkojen maksuun, jotka eivät ole mukana maksujärjestelyssä. Lisäksi veronpalautuksia käytetään edelleen mahdollisiin ulosotossa olevien muiden velkojen maksuun.

Jos maksujärjestelypyyntösi hyväksytään, se vaikuttaa mahdollisiin veronpalautuksiin, joita saat pyynnön hyväksymispäivästä lähtien 2020 loppuun saakka.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti