veronmaksajat.fi

VEROT

Vuokralaisena osakeyhtiö – mitä kuluja voimme vähentää?

Vuokralaisena osakeyhtiö – mitä kuluja voimme vähentää?
22.1.2024

Omistan vaimoni kanssa puoliksi kiinteistön, josta puolikasta vuokraa majoituspalveluja tarjoava osakeyhtiö. Olen osakkaana osakeyhtiössä 49 prosentin osuudella. Toiminta on ympärivuotista, ja osakeyhtiö maksaa meille käypää tilavuokraa kuukausittain.

Voimmeko me kiinteistön omistajat vähentää henkilökohtaisessa verotuksessamme osakeyhtiölle vuokrattuun osaan kohdistuvia ja kiinteistöön liittyviä kuluja, kuten sähkö, vesi, kiinteistön vakuutus, kiinteistövero ynnä muita kuluja?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kyllä, kun ilmoitatte omissa verotuksissanne puoliksi kiinteistön vuokratulon, teillä on oikeus vähentää vuokratuloon kohdistuvat menot. Menoista vähennyskelpoista on vuokrattua osaa vastaava osuus kuluista. Esimerkiksi, jos vuokrattava osuus on puolet kiinteistöstä, on vähennyskelpoinen osuus puolet kiinteistön kuluista.

Lisäksi rakennuksen hankintamenosta on mahdollista tehdä neljän prosentin vuotuinen poisto, josta vähennyskelpoista tässä tapauksessa on puolet. Ensin on tietysti selvitettävä rakennuksen hankintameno. Maapohjan hankintamenosta ei saa tehdä poistoa.  

Lisätietoja asiaan on tarjolla esimerkiksi Verohallinnon syventävässä vero-ohjeessa Vuokratulojen verotus.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti