veronmaksajat.fi

VEROT

Vainaja on ulkomaalainen – pitääkö perunkirjoitus silti järjestää ja perukirja laatia?

Vainaja on ulkomaalainen – pitääkö perunkirjoitus silti järjestää ja perukirja laatia?
5.3.2021

Minulla oli ulkomailta Suomeen tullut tuttava, joka kuoli hiljattain Suomessa. Hän oli asunut täällä jo muutaman vuoden, mutta Suomen kansalaisuutta tuttavallani ei ollut.

Pitääkö tuttavastani laatia perukirja, vaikka omaisuutta ei ollut? Miten verottaja reagoi, jos perunkirjoitus jää järjestämättä ja perukirja laatimatta, vaikka ne pitäisi hoitaa?

Ulkomailta tulleita lienee täällä muutama satatuhatta, joten kysymykseni koskee monia.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Perunkirjoitus on aina toimitettava Suomessa vakinaisesti asuneen henkilön kuoltua, oli vainajalla omaisuutta tai ei.

Perunkirjoitusvelvollisuus koskee lain mukaan myös tilanteita, joissa Suomessa asuva ulkomaalainen kuolee, vaikka häneltä ei jäisi omaisuuttakaan. Kansalaisuus ei liioin vaikuta asiaan.

Verotus toimitetaan arvioimalla, jos perukirjaa ei ole annettu tai jos sitä ei voida panna oikaistunakaan verotuksen perusteeksi.

Verohallinnon on ennen arvioverotuksen toimittamista lähetettävä kehotus perukirjan antamiseksi tai selvityksen esittämiseksi. Kehotus sisältää tiedon arvion perusteella perintönä tai testamentilla saatuun omaisuuteen lisättävästä varojen määrästä. Lisättävää määrää arvioitaessa otetaan huomioon tiedot perinnönjättäjän varallisuudesta tai muut vastaavat käytettävissä olevat tiedot. 

Verohallinto voi myös ilmoittaa käräjäoikeudelle perunkirjoituksen toimittamisen laiminlyönnistä, jonka tulee määrätä sopiva henkilö toimittamaan perunkirjoitus. Käräjäoikeudelle ilmoitetaan vain ne tapaukset, joissa perintöveroa tulee todennäköisetsi määrättäväksi. Tehtävään määrättävän henkilön on suostuttava tehtävän vastaanottamiseen.

Arvioverotus on nähdäkseni kuitenkin ensisijainen keino näistä kahdesta.

Vastausta on täydennetty 5.3.2021 lauseella: Käräjäoikeudelle ilmoitetaan vain ne tapaukset, joissa perintöveroa tulee todennäköisetsi määrättäväksi. Tehtävään määrättävän henkilön on suostuttava tehtävän vastaanottamiseen.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti