veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tarkista verokorttisi tuloraja viimeistään nyt – nettopalkkasi ei kutistu yllättäen

Tarkista verokorttisi tuloraja viimeistään nyt – nettopalkkasi ei kutistu yllättäen
5.9.2019

Tänä vuonna käytössä olevassa verokortissa on ennakonpidätysprosentti ja lisäprosentti kuten ennenkin, mutta vain yksi tuloraja, joka koskee koko vuoden tuloa. Prosentit ja vuosituloraja koskevat myös sivutoimen palkkaa. 

Jos vuositulorajasi täyttyy ennen vuoden loppua ja esimerkiksi joulukuun palkasta tehdään ennakonpidätys lisäprosentin mukaan, joulukuun nettopalkka saattaa kutistua huomattavasti odotettua pienemmäksi. 

Toisin sanoen, jos tulosi ovat nousseet tai olet tienannut sivutoimisesta työstäsi tänä vuonna enemmän tuloja kuin summan, jolle verokorttisi on laskettu, on verokortti syytä päivittää.

”Ja vaikkei tulosi olisivatkaan kovasti muuttuneet, on silti hyvä tarkistaa tilanne vähintäänkin varmuuden vuoksi”, Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen sanoo. 

VEROKORTTI Saat uuden verokortin Omaverosta, soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen (lomake 5010) verotoimistoon.

Laske ja arvioi valmiiksi seuraavat tiedot, kun tilaat uuden verokortin:

  • Arvioi tulosi koko kalenterivuodelle. Erittele palkkatulot, eläkkeet ja etuudet (etuuksia ovat muun muassa työttömyys- ja äitiyspäivärahat sekä kotihoidontuki).
  • Paljonko olet saanut alkuvuonna palkkaa ja muuta tuloa? Tulotiedot tarvitaan bruttona (eli summasta ei ole vähennetty veroja).
  • Paljonko saamastasi palkasta ja muusta tulosta on peritty veroja euromääräisesti (tieto selviää esimerkiksi työantajalta saamastasi palkkalaskelmasta).
  • Paljonko saat palkkaa ja muuta tuloa loppuvuonna.
  • Mahdolliset vähennykset (esimerkiksi vähennys kodin ja varsinaisen työpaikkasi välisistä matkakuluista, asuntolainan korot, ammattiyhdistyksen jäsenmaksut tai kotitalousvähennys). Saat vähennyksistä tarvittaessa lisätietoja, kun tilaat verokorttia.
    Lähde: Veronmaksajat.fi

Lue lisää Janne Kalluisen blogista: Herkutteleeko verokarhu joulupöydässäsi? Tarkista verokorttisi

Minna Petäinen 

Rahat, verot, työ & eläke, koti