veronmaksajat.fi

Herkutteleeko verokarhu joulupöydässäsi? Tarkista verokorttisi

Janne Kalluinen

Verolaskelmat hallussa

Janne Kalluinen on Veronmaksajien ekonomisti, joka odottaa ensimmäistä ammattilaissopimustaan jalkapalloilijaksi. Sillä välin hän tekee verolaskelmia. Seuraa Twitterissä  @jannekalluinen

Meillä palkansaajilla on erilaisia mieltymyksiä palkkatulojemme ennakonpidätyksestä. Rahan aika-arvon tiedostava ei mätkyjä pelkää, turvallisuuden tunnetta hakeva ei vastaavasti kaihda ylisuurta ennakonpidätysprosenttia. 

Harva meistä on homo economicus: taloudellinen käyttäytymisemme ei tahdo aina vastata taloustieteen oppikirjoista tuttuja malleja. Moni asettaa korkean ennakonpidätysprosentin varmuuden vuoksi välttyäkseen veromätkyiltä. Samalla tulee kuitenkin antaneeksi julkiselle taloudelle lainaa matalahkolla korolla.

Nordean vuonna 2017 tekemän kyselytutkimuksen mukaan kolmannes veronpalautusta saavista käytti ainakin osan rahasta joululahjoihin ja -valmisteluihin. Samaisen tutkimuksen mukaan yli joka kolmas työntekijä asettaa ennakonpidätysprosenttinsa säännöllisesti korkeaksi saadakseen veronpalautuksia.

Ylisuuri ennakonpidätysprosentti voi toimia hyvänä pakkosäästämisen keinona. Kun veronpalautukset on maksettu vuoden lopulla, on joulun alla voinut taloudellisesti hieman löysätä vyötään. Jos nyt tunnistat itsesi, kannattaa lukea tarkasti!

Tänä jouluna verotus voi nimittäin yllättää pakkosäästäjän housut kintuissa kahdesta syystä. Vuoden 2018 veronpalautukset maksetaan vuonna 2019 valtaosalle Verohallinnon henkilöasiakkaista jo 6. elokuuta.

Jos pakkosäästetty veronpalautus on aiemmin ollut tarkoituksella kerättyä ylimääräistä joulurahaa, on se jatkossa kesäloman jälkeinen töihinpaluuraha.

Jos on tavannut käyttää veronpalautukset jouluostoksiin, on veronpalautuksille keksittävä jemma muutamaksi kuukaudeksi. Mikä toisaalta estää ostamasta joululahjoja jo elokuussa, liekö silloin alennusmyyntejäkin?

Toivottavasti ei kuitenkaan käy niin, että veronpalautuksella vain kuitataan kesälomalla aikaansaatu suolainen luottokorttilasku. 

Verokorttiuudistus – verokarhun kutsu joulupöytään?

Toinen syy yllätykseen on tänä vuonna voimaan astunut verokorttiuudistus, joka voi tehdä palkansaajalle tepposet. Uudessa verokortissa on ennakonpidätysprosentti ja lisäprosentti kuten ennenkin, mutta vain yksi tuloraja, joka koskee koko vuoden tuloa.

Jos vuositulorajasi täyttyy ennen vuoden loppua ja joulukuun palkasta tehdään ennakonpidätys lisäprosentin mukaan, joulukuun nettopalkka voi jäädä huomattavasti odotettua pienemmäksi.

Pahimmassa tapauksessa se voi sekoittaa joulukuun budjetin perusteellisesti, jos jouluostokset on budjetoitu täyden nettopalkan varaan. Jos oikein huonosti käy,  verokarhu ahmii joulupöytäsi graavilohet ja joudut itse tyytymään silakoihin.

Vuosituloraja ei ole uusi asia. Aiemmin vuositulorajalle on verokortilla kuitenkin ollut vaihtoehtona palkkakauden tuloraja, jonka mukaan ennakonpidätys toimitettiin kuukausittaisen tai lyhyemmän palkkakauden tulojen perusteella.

Palkkakauden tulorajaa sovellettaessa, jos tulot ylittivät palkkakauden tulojen ylärajan, ylittävästä osasta pidätettiin ennakonpidätys lisäprosentin mukaan. Jos vakituisissa töissä käyvän henkilön kuukausipalkka pysyi vuoden mittaan kutakuinkin muuttumattomana, luvut palkkakuitilla eivät juuri muuttuneet eri kuukausien välillä.

Työnantajasi on käyttänyt ennakonpidätyksen tekemiseen lähtökohtaisesti palkkakauden tulorajaa, ellet ole erikseen vaatinut käyttäväsi vuositulorajaa. Käytäntö palkkakauden tulorajasta poistui tänä vuonna. Samassa rytäkässä myös sivutulon verokortti jäi historiaan.

Kuinka vältän ikävän jouluyllätyksen?

Ellet ole tilannut uutta verokorttia viime tai tänä vuonna, verokorttisi vuosituloraja ja veroprosentti perustuvat vuoden 2017 tuloihisi. Veroprosenttien ja tulorajan laskennassa on tehty likimääräiset ansiotasotarkastukset.

Toisin sanoen, jos tulosi ovat olleet sittemmin hyvässä kasvussa ja/tai arvioit saavasi sivutoimisesta työstäsi tänä vuonna enemmän tuloja kuin aiemmin, on verokortti syytä päivittää. Ja vaikkei tulosi olisivatkaan kovasti muuttuneet, on silti hyvä tarkistaa tilanne vähintäänkin varmuuden varalle.

Verohallinnon uutukaisessa sähköisessä asiointipalvelussa, Omaverossa, verontarpeen selvittäminen käy varsin vaivattomasti. Toiminnosta ”Verokortit ja ennakkovero” löydät valikon uuden verokortin tilaamiseen ja pääset syöttämään omat ajantasaiset tulo- ja vähennysarviosi.

Muista myös täyttää hakemukseen huolellisesti alkuvuoden aikana saamasi palkat ja niistä tehdyt ennakonpidätykset. Kun olet täyttänyt tietosi, laskuri antaa sinulle ennakonpidätysprosentin, lisäprosentin ja vuositulorajan loppuvuodelle.

Prosentit ja vuosituloraja koskevat molemmat nyt myös sivutoimen palkkaa. Palkansaajan tulee itse huolehtia, että palkanlaskijallasi on tieto mahdollisesta vuositulorajan ylittymisestä, mikäli työnantajia on useita. Palkanlaskijat eivät soittele läpi muita työnantajiasi muualla kertyneiden palkkojesi vuoksi.

Mikäli palkansaajan vuosituloraja ylittyisi sivutulojen takia, mutta palkkaa ei verotettaisikaan lisäprosentilla, verontarve kuitataan jäännösverojen eli mätkyjen muodossa.

Omavero – uskallatko antaa pikkusormen?

Verokortin muutostarvetta on hyvä tarkastella Omaverosta jo siksikin, että uuteen palveluun on hyvä tutustua. Omaveroon kirjautuminen vaatii tunnistautumisen.

Kansalaiset ovat löytäneet Omaveron hyvin ja onkin hienoa, että verotus on tältä osin tullut hieman lähemmäs kansalaista. Parhaimmillaan se voi vaikuttaa positiivisesti myös kansan verotietouteen.

Kiinnostus on ollut siinä määrin suurta, että se on jo lähes huolestuttavaa: Omaveron viihdekäytöstä on muodostunut jo jopa ilmiö. Eittämättä on mahdollista, että esimerkiksi uuden verokortin tilaamisen jälkeen tekee jo pian mieli täyttää omaa veroilmoitustaan.

Mikäli veroasiat alkavat näytellä arjessasi suurta osaa, Veronmaksajien jäsenenä voit hakea apua vaikeampiin vero-ongelmiisi puhelimitse ja pysyt samalla myös ajan tasalla fiksusta taloudenpidosta.

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit