veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tarkista uusi verokorttisi – tiedätkö, mitä tuloraja tarkoittaa?

Tarkista uusi verokorttisi – tiedätkö, mitä tuloraja tarkoittaa?
10.1.2020

Kaikki yli 15-vuotiaat ovat saaneet verokortin Omaveroon joulukuussa. Verokorttia käytetään sekä päätoimen, että sivutoimen palkkaan. Postitse verokortit tulevat tammikuun puoliväliin mennessä.

1. Mitä tietoja uudesta verokortista pitää tarkistaa?  

Koko vuoden tuloarvion näet verokortin mukana lähetetystä ennakkoperinnän päätöksestä kohdasta ansiotulot: arvio koko vuoden tuloista. Päätöksestä näet myös vähennykset.

Vähennyksiä ovat esimerkiksi matkakulut ja asuntolainan korot. Vuoden 2020 veroprosentit on laskettu yleensä vuoden 2018 verotuksen tulo ja vähennystietojen perusteella.

Vuonna 2020 matkakulujen omavastuu on 750 euroa. Asuntolainan koroista vähennyskelpoista on vain 15 % maksetuista koroista.

Verokortin pidätysprosentissa on otettu yleensä huomioon alle 7 000 euron suuruiset vuokratulot.

Tulonhankkimislainan koron saat vähentää kokonaan. 

2. Mitä tuloraja tarkoittaa?

Maksat tuloistasi riittävästi veroa vain, jos tulorajasi riittää sekä päätuloillesi että sivutuloillesi. Tuloraja saattaa liian alhainen esimerkiksi, jos sinulla ei ole aikaisemmin ollut sivutuloja.

Tulorajan ylittyessä maksat riittävästi veroja vain, jos maksaja toimittaa ennakonpidätyksen tulorajan ylittävältä osalta lisäprosentin mukaan.

Huomaa, että verokorttiin merkitty tuloraja koskee vain helmikuun alun ja joulukuun lopun välillä maksettavia palkkoja. Koko vuoden tuloarvion näet ennakkoperinnän päätöksestä. 

3. Milloin otan käyttöön vuoden 2020 verokortin?

Verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa. Tammikuussa on käytössä vuoden 2019 verokortti. Vuonna 2019 ansaitut tulot eivät vaikuta tammikuun ennakonpidätysprosenttiin.

Jos olet muuttanut Omaverossa vuoden 2020 verokorttia, voit ottaa muutosverokortin käyttöön heti tammikuussa. Muutosverokortin tuloraja koskee tammi-joulukuussa ansaittuja tuloja. 

4. Milloin tarvitsen uuden verokortin?

Uusi verokortti on tilattava aina, jos haluat pienentää veroprosenttiasi. Jos tuloarvio on vain hieman pienempi, lisäprosentti pitää huolen, että vero on riittävä. Ilmoitus työnantajalle riittää, jos haluat nostaa veroprosenttiasi. Työnantaja ei voi kuitenkaan muuttaa verokorttisi tulorajaa.

Muista, että kukin työantaja seuraa tulorajan ylittymistä vain itse maksamiensa palkkojen osalta verokortin voimassaoloaikana. Tämä johtaa helposti liian pieneen ennakonpidätykseen, jos esimerkiksi vaihdat työpaikkaa tai jos sinulla on useita työpaikkoja.

Tarkista hyvissä ajoin ennen vuoden loppua, riittääkö verokortin tuloraja koko vuoden tuloille vai uhkaako raja täyttyä ennen vuoden loppua. Nettopalkka kutistuu reippaasti, jos joudut korottamaan veroprosenttiasi useammalla prosentilla.

Tiedäthän, että työnantaja ei ota tammikuussa maksettuja palkkoja huomioon laskiessaan, ylittyykö verokorttiin merkitty tuloraja.

5. Mistä saan uuden verokortin?

Saat uuden verokortin kätevimmin Omaverosta, soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen (5010) verotoimistoon.

Veroprosentin arviointi käy kätevästi Verohallinnon verolaskurilla. Syötä laskuriin tiedot saaduista palkoista ja niistä maksetuista veroista, arvio koko vuoden tuloista ja tiedot vähennyksistä. 

6. Pitääkö vuoden 2020 verokortti viedä työnantajalle?

Verokortin esittäminen työnantajalle riittää. Tämäkään ei ole tarpeen, jos työnantajasi saa tiedot suoraan Verohallinnolta.

VEROKORTTI 2020 Haluatko tietää enemmän verokortista ja ennakonpidätyksestä? Lisää tietoa verokortista ja ennakonpidätyksestä Veronmaksajien verkkosivuilla

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti