veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Onko veroprosentti sopiva? Tarkista uusi verokorttisi

Onko veroprosentti sopiva? Tarkista uusi verokorttisi
18.1.2021

Uusi verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa. Verokorttia käytetään sekä päätoimen että sivutoimen palkkaan. Ohessa kuusi vinkkiä verokortin tarkistajalle.

1.  Mitä tietoja verokortista pitää tarkistaa?

Koko vuoden tuloarvion näet verokortin mukana lähetetystä ennakkoperinnän päätöksestä kohdasta ansiotulot: arvio koko vuoden tuloista.

Vuoden 2021 veroprosentit on laskettu yleensä vuoden 2019 verotuksen tulo- ja vähennystietojen perusteella. Tulot ja vähennykset ovat saattaneet muuttua vuodesta 2019, siksi uuden verokortin tuloraja, vähennykset ja veroprosentti kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Vähennyksiä ovat esimerkiksi matkakulut, tulonhankkimislainan korot ja asuntolainan korot.

  • Vuonna 2021 matkakulujen omavastuu on 750 euroa.
  • Asuntolainan koroista on vähennyskelpoista enää 10 prosenttia.
  • Tulonhankkimislainan koron saat vähentää kokonaan.
  • Verokortin pidätysprosentissa on otettu yleensä huomioon alle 7 000 euron suuruiset vuokratulot.

2.  Mitä tuloraja tarkoittaa?

Maksat tuloistasi riittävästi veroa vain, jos tulorajasi riittää sekä päätuloillesi että sivutuloillesi. Tuloraja saattaa liian alhainen esimerkiksi, jos sinulla ei ole aikaisemmin ollut sivutuloja.

Tulorajan ylittyessä maksat riittävästi veroja vain, jos maksaja toimittaa ennakonpidätyksen tulorajan ylittävältä osalta lisäprosentin mukaan.

Huomaa, että verokorttiin merkitty tuloraja koskee vain helmikuun alun ja joulukuun lopun välillä maksettavia palkkoja. Yleensä tuloraja on laskettu 11,5 kuukauden palkalle. Koko vuoden tuloarvion näet ennakkoperinnän päätöksestä.

3. Milloin otan käyttöön vuoden 2021 verokortin?

Verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa. Tammikuussa on käytössä vuoden 2020 verokortti. Vuonna 2020 ansaitut tulot eivät vaikuta tammikuun ennakonpidätysprosenttiin.

Jos olet muuttanut Omaverossa vuoden 2021 verokorttia, voit ottaa muutosverokortin käyttöön heti tammikuussa. Muutosverokortin tuloraja koskee tammi-joulukuussa ansaittuja tuloja.

4. Milloin tarvitsen uuden verokortin?

Uusi verokortti on tilattava aina, jos haluat pienentää veroprosenttiasi. Jos tuloarvio on vain hieman pienempi, lisäprosentti pitää huolen, että vero on riittävä. Ilmoitus työnantajalle riittää, jos haluat nostaa veroprosenttiasi. Työnantaja ei voi kuitenkaan muuttaa verokorttisi tulorajaa.

Muista, että työantajasi seuraa tulorajan ylittymistä vain itse maksamiensa palkkojen osalta verokortin voimassaoloaikana. Tämä johtaa helposti liian pieneen ennakonpidätykseen, jos esimerkiksi vaihdat työpaikkaa tai jos sinulla on useita työpaikkoja.

Tarkista hyvissä ajoin ennen vuoden loppua, riittääkö verokortin tuloraja koko vuoden tuloille vai uhkaako raja täyttyä ennen vuoden loppua. Nettopalkka kutistuu reippaasti, jos joudut korottamaan veroprosenttiasi useammalla prosentilla.

Työnantaja ei ota tammikuussa maksettua palkkaa huomioon laskiessaan ylittyykö verokorttiin merkitty tuloraja.

5. Mistä uuden verokortin saa?

Saat uuden verokortin Omaverosta, soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 000, postittamalla verokorttihakemuksen (5010) verotoimistoon tai asioimalla verotoimistossa. Koronan takia asiointia verotoimistossa kannattaa välttää, moni asia selviää puhelinsoitolla.

Veroprosentin arviointi käy kätevästi Verohallinnon veroprosenttilaskurilla. Syötä laskuriin tiedot saaduista palkoista ja niistä maksetuista veroista, arvio koko vuoden tuloista ja tiedot vähennyksistä.

6. Pitääkö verokortti viedä työnantajalle?

Verokortin esittäminen työnantajalle riittää. Tämäkään ei ole tarpeen, jos työnantajasi saa tiedot suoraan Verohallinnolta.

VEROKORTTI Lisää tietoa verokortista ja ennakonpidätyksestä Veronmaksajien verkkosivuilla.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti