veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Suomi saattaa irtisanoa Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen

Suomi saattaa irtisanoa Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen
12.4.2018

Valtiovarainministeriö on valmistellut Suomen ja Portugalin vuonna 1970 solmitun verosopimuksen irtisanomista. Hallitus päätti torstaina antaa irtisanomista koskevan esityksen eduskunnalle.

Erityisesti eläkkeiden verottamista koskevat sopimusmääräykset eivät ministeriön mukaan vastaa Suomen nykyistä verosopimuspolitiikkaa. Verosopimuksen irtisanominen varmistaa, että sitä ei enää sovelleta vuoden 2019 alusta lukien.

Vuoden 1970 verosopimus rajoittaa Suomen oikeutta verottaa tiettyjä Suomesta maksettuja eläkkeitä sekä Suomessa sijaitsevien osakehuoneistojen vuokrauksesta ja myynnistä saatuja tuloja.

Suomen ja Portugalin välistä verosopimusta yritettiin uudistaa pitkään, ja uusi sopimus allekirjoitettiin marraskuussa 2016. Uuden sopimuksen määräykset eläkkeiden sekä osakehuoneistojen myynnistä ja vuokrauksesta saatujen tulojen verotuksesta ovat Suomen tavoitteiden mukaiset.

"Suomen ja Portugalin välinen verosopimus ei nykyisellään vastaa käsitystä oikeudenmukaisesta eläkkeiden verotuksesta. Siksi valtioneuvosto esittää sopimuksen irtisanomista vuoden 2019 alusta. Uutta verosopimusta koskevat neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä. Toivon, että sopimus saadaan hyväksyttyä myös Portugalissa ajallaan, jotta meillä olisi uusi sopimus voimassa, kun vanha irtisanotaan", sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo ministeriön tiedotteessa.  

Uusi sopimus tulee sovellettavaksi vuoden 2019 alusta alkaen vain, jos se on hyväksytty molempien maiden parlamenteissa ja jos maat ovat ilmoittaneet hyväksymisestä toisilleen. Ilmoitusten pitää saapua viimeistään 30 päivää ennen kalenterivuoden 2018 loppua.

Portugalissa maan hallitus ei ole vielä antanut uutta sopimusta parlamentin käsiteltäväksi. Suomessa eduskunta ja tasavallan presidentti hyväksyivät sopimuksen joulukuussa 2016, ja tästä on ilmoitettu Portugalille. 

Suomen tavoitteena on, että vuoden 1970 verosopimusta ei enää sovelleta vuoden 2019 alusta lukien. Tämä tarkoittaa, että sopimus irtisanotaan kesäkuun 2018 loppuun mennessä, jos irtisanominen halutaan voimaan vuoden 2019 alusta lukien.

Jos vuoden 1970 sopimus irtisanotaan ja uusi sopimus tulee voimaan, vuoden 2019 alusta sovelletaan uutta sopimusta.

Jos vuoden 1970 verosopimus irtisanotaan, mutta uusi sopimus ei tule voimaan, sovelletaan Suomen omaa lainsäädäntöä. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei vuoden 1970 verosopimus enää rajoita Suomen oikeutta soveltaa kansallista verolainsäädäntöään. Tällöin Suomessa voidaan verottaa Suomessa asuvan Portugalista saamaa tuloa ja Portugalissa asuvan Suomesta saamaa tuloa kansallisen lainsäädännön mukaisesti. 

Minna Petäinen  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.