veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Suomi ja Portugali allekirjoittivat uuden verosopimuksen

Suomi ja Portugali allekirjoittivat uuden verosopimuksen
8.11.2016

Suomi on allekirjoittanut verosopimuksen Portugalin kanssa. Sopimus on vielä hyväksyttävämolempien maiden parlamenteissa, jotta se tulee voimaan. Uuden sopimuksen mukaan Suomesta maksettua eläkettä saadaan verottaa Suomessa.

Nykyisen sopimuksen mukaan Suomi saa verottaa pääsääntöisesti vain julkisesta palveluksesta saatua eläkettä, jos se maksetaan Portugalissa asuvalle henkilölle.

Uusi sopimus laajentaa Suomen verottamisoikeutta, ja Suomi saa verottaa myös muita Suomesta Portugaliin maksettavia eläkkeitä. Tällöin eläkkeen kaksinkertaisen verotuksen poistaa poikkeuksellisesti lähdevaltio. Kun henkilö asuu Portugalissa ja eläke maksetaan Suomesta, niin eläkkeestä Suomessa menevästä verosta vähennetään Portugalissa maksettu vero.

Lisäksi on sovittu kolmen vuoden siirtymäajasta, jonka aikana sovelletaan nykyistä sopimusta. Nykyisen eläkeartiklan soveltamisen ehtona kuitenkin on se, että asuinvaltio verottaa eläkettä. Jos asuinvaltio ei verota eläkettä, uutta sopimusta aletaan soveltaa ilman siirtymäaikaa.

Sopimus muuttaa myös Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta ja myynnistä saatavan tulon verotusta. Sopimuksen mukaan Suomi verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Portugalissa asuvat henkilöt saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista.

Myös kaksinkertaisen verotuksen poistamiseen käytettävä menetelmä muuttuu vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään Suomen nykyisin noudattaman verosopimuspolitiikan mukaisesti.

Sopimus tulee todennäköisesti voimaan vuoden 2018 alusta lähtien.

Minna Petäinen

Suomen ja Portugalin verosopimus (pdf)

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.