veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Suomen ja Portugalin verosopimus ei tule voimaan tammikuussa

Suomen ja Portugalin verosopimus ei tule voimaan tammikuussa
4.12.2017

Suomen ja Portugalin viime marraskuussa allekirjoittama verosopimus ei tule voimaan tammikuun alussa. Sopimuksen voimaantulo edellyttää hyväksyntää Portugalin parlamentissa. Suomessa eduskunta hyväksyi sopimuksen tammikuussa 2017.  

Nykyisen sopimuksen mukaan Suomi saa verottaa pääsääntöisesti vain julkisesta palveluksesta saatua eläkettä, jos se maksetaan Portugalissa asuvalle henkilölle. Kuva iStockphoto

Nykyisen sopimuksen mukaan Suomi saa verottaa pääsääntöisesti vain julkisesta palveluksesta saatua eläkettä, jos se maksetaan Portugalissa asuvalle henkilölle.

Uusi sopimus laajentaa Suomen verottamisoikeutta, ja Suomi saa verottaa myös muita Suomesta Portugaliin maksettavia eläkkeitä. Tällöin eläkkeen kaksinkertaisen verotuksen poistaa poikkeuksellisesti lähdevaltio. Kun henkilö asuu Portugalissa ja eläke maksetaan Suomesta, eläkkeestä Suomessa menevästä verosta vähennetään Portugalissa maksettu vero.

Lisäksi on sovittu siirtymäajasta. Nykyistä eläkeartiklaa sovelletaan kolme vuotta, jos eläke on veronalaista Portugalissa.

Sopimus muuttaa myös Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta ja myynnistä saatavan tulon verotusta. Sopimuksen mukaan Suomi verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Portugalissa asuvat henkilöt saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista.

Myös kaksinkertaisen verotuksen poistamiseen käytettävä menetelmä muuttuu vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään Suomen nykyisin noudattaman verosopimuspolitiikan mukaisesti.

Jos Portugalin parlamentti hyväksyy sopimuksen vuoden 2018 marraskuun loppuun mennessä, sopimus voi tulla vuoden 2019 alusta lähtien.

Suomen ja Portugalin välinen verosopimus (pdf)

Minna Petäinen

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.