veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Sain isältäni lahjaksi kesämökin – mikä on ennakkoperintöni arvo perintöverotuksessa?

Sain isältäni lahjaksi kesämökin – mikä on ennakkoperintöni arvo perintöverotuksessa?
23.1.2024

Olen saanut lahjaksi ennakkoperintönä isältäni kesämökin. Minulla on sisaruksia. Lahjoittaja pidätti omaisuuteen elinikäisen hallintaoikeuden.

Mistä arvosta ennakkoperintöni otetaan huomioon perintöverotuksessa? Lahjaverotuksessa omaisuuden arvosta on vähennetty hallintaoikeuden arvo. 

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Ennakkoperinnön arvoksi katsotaan perintöverotuksessa yleensä se arvo, joka sillä oli lahjoitushetkellä. Siten jäämistön arvoon lisätään perintöverotuksessa ennakkoperintönä saadusta omaisuudesta hallintaoikeudella vähennetty arvo. Arvo on siis samainen arvo, jonka perusteella olet maksanut aikanaan lahjaveron.  

Ennakkoperintöä voi olla lahja, jonka perittävä on antanut perilliselleen elinaikanaan. Tavanomainen lahja, jonka arvo ei ole epäsuhteessa antajan oloihin, ei kuitenkaan ole ennakkoperintöä.

Rintaperillisiä kuten sinua koskee ennakkoperintöolettama, jos he ovat lahjoitushetkellä lähimpiä lahjanantajan jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa. Ennakkoperintöolettama voidaan sulkea pois esimerkiksi lahjakirjassa. 

Lahjanantajan omalle lapselleen antama mökkilahja katsotaan ennakkoperinnöksi, mikäli lahjakirjassa ei ole toisin määrätty.

Perintöverotuksessa perinnönjättäjän omaisuus ja kaikki ennakkoperinnöt lasketaan yhteen. Summa jaetaan perillisten kesken. Jokaiselle perilliselle määrätään perintövero. Perintöverosta vähennetään lahjavero, jonka olet maksanut aiemmin.

Lahjavero vähennetään sen lahjaveroasteikon mukaisesti, joka on ollut voimassa perinnönjättäjän kuolinhetkellä. Vaikka lahjavero olisi ollut suurempi kuin perintövero, erotusta ei makseta takaisin.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti