veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Pääministeri Juha Sipilä Vero2017:n avajaisissa: "Osinkoveron korotusta en tule hyväksymään"

Pääministeri Juha Sipilä Vero2017:n avajaisissa: "Osinkoveron korotusta en tule hyväksymään"
14.3.2017

Pääministeri Juha Sipilä ei hyväksy osinkoverotuksen kiristämistä. ”Myös tässä ennustettavuus, kannustavuus ja pitkäjänteisyys ovat tärkeitä.”

Pääministeri Juha Sipilä ja Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen puhuivat Vero2017:n avajaisissa Helsingissä tiistaina. Juha Sipilä linjasi puheenvuorossaan lähivuosien talous- ja veropolitiikkaa.

Pääministeri Sipilä puhui tiistaina Veronmaksajain Keskusliiton Vero2017:n avajaisissa Helsingissä. Pääministeri viittasi puheenvuorossaan valtiovarainministeriön yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmän selvitykseen, jossa se ehdotti osinkoverotuksen muuttamista. 

Puoliväliriiheen valmistautuvan hallituksen tärkein tavoite on löytää keinoja työllisyyden parantamiseen. ”Tätä varten viime syksynä asetettiin kaksi työryhmää: yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmä ja kannustinloukkutyöryhmä.”

Sipilän mukaan ryhmän keskeinen viesti on, että Suomen yritysvero on kilpailukykyinen muihin maihin verrattuna. Myös verotuksen ennustettavuus ja vakaus ovat tärkeitä. ”Yritysverotus ei siis ole työllistämisen tai investoimisen esteenä. Työryhmän näkemys vastaa omaa käsitystäni siitä, että yritysverotuksemme laatu kestää kansainvälisen vertailun”

Sipilä muistutti, että hallituksen työllisyystavoite, 72 %, voidaan saavuttaa vain useiden toimenpiteiden yhteisvaikutuksena. "Siinäkin kokonaisuudessa verotuksella on oma merkityksensä. Kannustinloukkutyöryhmän raportin mukaan verotus ei kuitenkaan ole tehokkain tapa ongelmien purkamisessa. Tässäkin asiassa rakenteelliset muutokset vaikuttaisivat olevan ensisijainen ratkaisukeino. Päätösten aika on kehysriihessä."

Bruttoveroaste kääntymässä laskuun

Sipilä viittasi puheenvuorossaan myös Suomen bruttoveroasteeseen, joka on Euroopan korkeimpia ja joka on ollut nousussa finanssikriisin jälkeiset vuodet.

”Tänä vuonna on kuitenkin tapahtumassa käänne: bruttoveroasteemme kääntyy laskuun. Tämän vuoden veroasteeksi on ennustettu 43,2 %. Se on noin prosenttiyksikön edellisvuotta alhaisempi. Veroasteen laskun taustalla ovat ensi sijassa orastava talouskasvu ja kaikkia tuloluokkia koskeneet tuloveron kevennykset.

Verotus tarvitsee tiekartan

"Suuri verojärjestelmän remontti ei ole nyt itsenäisyytemme historian suurimpien uudistusten keskellä prioriteettimme. Sen sijaan tarvitsemme verotuksen tiekartan, jossa on määritelty Suomen oma verostrategia ja pidemmän aikavälin toimenpideohjelma sen toteuttamiseksi. Tällä tavoin voimme turvata kilpailukykymme fiksusti kaiken muutoksen keskellä."

Myös Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen totesi puheenvuorossaan veroasteen kääntyneen viimein laskuun. "Tämä on veropoliittisesti merkittävä suunnanmuutos ja hyvä käänne."

Pääministeri Sipilän puhe 14.3.2017 (pdf)

Toimitusjohtaja Lehtisen esitys 14.3.2017 (pdf)

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.