veronmaksajat.fi

VEROT

Huokeampi verotus houkuttanut tuhansia suomalaisyrityksiä Viroon

Huokeampi verotus houkuttanut tuhansia suomalaisyrityksiä Viroon
22.2.2021

Etelänaapurissa yrittäjiä houkuttaa huokeampi verotus. Vuoden vaihteen lakimuutoksen jälkeen Viron houkutus yrittäjien silmissä voi kuitenkin himmentyä.

Suomalaiset perustavat tasaiseen tahtiin yrityksiä Viroon. Viime vuoden lopulla ja nyt alkuvuonna yrityksiä on perustettu jopa tavanomaista enemmän.

”Minä saan viikoittain useita kyselyjä yritysten perustamisesta ja kirjanpitopalvelusta Virossa. Kiinnostuneita suomalaisia yrittäjiä myös muuttaa Viroon”, kertoo toimitusjohtaja Johanna Vironmäki tilitoimisto Tuokko OÜ:sta.

Tuokko on palvellut suomalaisia asiakkaitaan yritysten perustamisessa ja taloushallinnon asioissa Virossa jo 29 vuotta. Johanna Vironmäen mukaan verotus on Viron tärkein vetovoimatekijä. Monella yrityksellä on myös liiketoiminnallinen peruste laajentaa toimintaansa etelänaapuriin.

Se, kuinka paljon suomalaisilla on yrityksiä Virossa, ei selviä tilastoista eikä rekistereistä. Esimerkiksi Viron kaupparekisteriin monien yritysten suomalaiset hallituksen jäsenet on kirjattu virolaisella ID-numerolla. Vironmäen mukaan puhutaan kuitenkin tuhansista yhtiöstä.

Yrityksen perustaminen vie parisen tuntia

Yrityksen perustaminen Viroon on yksinkertaista. Jos yrityksen perustaa yksityishenkilö, hänen kannattaa ensin hankkia e-asukaskortti, jonka pystyy hankkimaan netissä. Kun e-asukaskortti on olemassa, yrityksen voi perustaa verkossa. Aikaa siihen menee puolisen tuntia. Sen jälkeen yrityksen rekisteröityminen tapahtuu parhaimmillaan parissa tunnissa.

Yleisin yhtiömuoto on rajavastuuyhtiö, jonka tunnus on OÜ. Yrityksen perustaminen maksaa yleensä 500–1000 euroa. Yrityksen voi ostaa myös valmiina.

Jos suomalainen osakeyhtiö perustaa tytäryhtiön Viroon, yrityksen perustaminen edellyttää kääntymistä notaarin puoleen. Tällöin aikaa vie asiakirjojen kokoaminen.

”Suomalaisesta kaupparekisteriotteesta ja tosiasiallisista edunsaajista tarvitaan apostillella vahvistetut otteet, lisäksi notaarille kerätään tiedot vastuuhenkilöistä. Notaarin kautta yrityksen perustamiseen menee noin viikko”, Vironmäki kuvaa.

Pankkitilin avaus vaikein rasti

Kun yrityksen perustaa Viroon, kaikkein vaikeimmaksi voi osoittautua pankkitilin avaaminen. ”Virolaiset pankit eivät halua avata yrityksille tilejä, jos yhtiön johto ja omistajat eivät asu Virossa. Siihen voi mennä kuukausikin, sillä pankki vaatii tietoa yrityksen omistajista, tosiasiallisista edunsaajista apostillella vahvistettuna sekä tarkan liiketoimintakuvauksen siitä, mitä tapahtuu Virossa. Pankit eivät avaa tilejä, jos yrityksellä ei ole toimintaa Virossa”, Vironmäki kertoo.

Hänen mukaansa moni suomalainen yrittäjä ratkaisee asian avaamalla pankkitilin Suomeen, sillä Viron lain mukaan yrityksellä voi olla pankkitili myös muissa EU-maissa.

Paikallinen tilitoimisto tarpeen

Kun yrityksen on saanut pystyyn, sen pyörittäminen Virossa on usein sujuvaa, sillä kaikki asiointi viranomaisten kanssa hoituu digitaalisesti. Esimerkiksi yrityksen päätoimialan rinnalle voi ottaa uusia toimialoja lennossa ilman, että niitä tarvitsee erikseen rekisteröidä.

Aivan kuten Suomessakin, myös Virossa yrityksestä pitää tehdä kerran vuodessa tilinpäätös. Veroilmoitukset tehdään sen sijaan kerran kuukaudessa. Viroon yrityksen perustajan kannattaa ehdottomasti hankkia paikallinen tilitoimisto, joka tuntee Viron käytännöt.

Vuoden vaihteen lakimuutoksen jälkeen houkutus perustaa yritys Viroon on himmentynyt. Jatkossa voi olla muun muassa aiempaa suurempi riski tuplaverotukselle. Lue juttu ulkomaisten yritysten verotuksesta helmikuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti