veronmaksajat.fi

VEROT

Ostin metsää – voinko lisätä varainsiirto­veron metsälöni kauppahintaan?

Ostin metsää – voinko lisätä varainsiirto­veron metsälöni kauppahintaan?
6.5.2024

Ostin metsälön keväällä 2023. Mitä eriä voin laskea mukaan hankintamenoon metsävähennystä laskettaessa? Laitoin metsävähennyspohjaan kauppahinnan 220 000 euroa ja varainsiirtoveron 8 800 euroa (4 %), jotka ovat yhteensä 228 800 euroa. Nyt verottaja kysyy, miten olen päätynyt 228 800 euroon, kun heidän mielestään oikea summa on 220 000 euroa. Voiko varainsiirtoveron lisätä metsäkiinteistön kauppahintaan?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Kyllä voi lisätä. Metsän hankintamenoon voi kauppahinnan tai muun vastikkeen lisäksi lukea myös varainsiirtoveron, lainhuudatus- ja lohkomiskulut sekä muut ostajalle aiheutuneet välittömät kustannukset.

Menot lisätään metsävähennyspohjan perusteena olevaan metsän hankintamenoon kassaperusteisesti eli sinä verovuonna, jona ne on maksettu.

Metsän hankintamenoa on vain metsän osuus kiinteistön tai määräalan kauppahinnasta tai muusta vastikkeesta. Jos kiinteistökauppaan kuuluu metsän lisäksi myös muita omaisuuseriä, metsän osuus koko kiinteistön hankintamenosta arvioidaan eri omaisuuserien käypien arvojen suhteessa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti