veronmaksajat.fi

VEROT

Onko vuokran alentamisesta tai perimättä jättämisestä ilmoitettava verottajalle?

Onko vuokran alentamisesta tai perimättä jättämisestä ilmoitettava verottajalle?
15.2.2024

Olen vuokrannut asuntoa aikuiselle lapselleni ja perinyt häneltä käypää vuokraa. Lapseni aikoo lähteä opiskelemaan. Voinko alentaa vuokraa alle käyvän vuokran?

Vai voinko olla perimättä vuokraa ja lopettaa vuokraustoiminnan kokonaan opiskelun ajaksi tai pysyvästi? Onko verottajalle ilmoitettava joku syy tai jotain muuta asiaan liittyvää? Olen ajatellut tehdä näin 1.1.2025 alkaen.

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Voit olla perimättä vuokraa tai vuokrata huoneiston käypää arvoa alemmalla hinnalla. Jos päädyt perimään markkinahintaa alempaa vuokraa, vaikuttaa se vähennyksiisi.

Tärkein huomioitava asia on, että et voi vähentää vuokrauksesta mahdollisesti aiheutunutta tappiota, jos vuokraustoimintaa ei ole harjoitettu tulonhankkimistarkoituksessa.

Toinen liian halvan vuokran vaikutus on myös korkomenojen vähennyskelvottomuus. Vuokratun asunnon hankintaan otetun velan korot voidaan yleensä hyväksyä vähennettäväksi vain, jos peritty vuokra vastaa käypää vuokratasoa. Muun selvityksen puuttuessa olettamana käyvästä vuokratasosta voidaan pitää asuntoedun verotusarvoa.

Verottajalle ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta lopettamisesta eikä olematonta tuloa tarvitse ilmoittaa.

On kuitenkin mahdollista, että Verohallinto kysyy sinulta veroilmoitusta vuokratuloista, koska olet aiemmin tuon veroilmoituksen antanut ja lapsesi osoite on ennallaan.

Mikäli sinulle on määrätty ennakkoveroja asunnon vuokratulosta, voit vaatia niitä poistettavaksi sillä perusteella, ettet aio enää vuokraa periä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti