veronmaksajat.fi

VEROT

Onko lapseni maksettava lahjaveroa, jos maksan pois hänen asuntovelkansa?

Onko lapseni maksettava lahjaveroa, jos maksan pois hänen asuntovelkansa?
27.3.2024

Luin tammikuun Taloustaidosta jutun, jossa kerrottiin, miten lasta voi auttaa rahallisesti ilman veroseuraamuksia. Ymmärsinkö oikein, ettei rahavaikeuksiin joutuneen lapseni tarvitse maksaa lahjaveroa, jos maksan pois hänen asuntovelkansa?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Lapsen asuntovelan pois maksaminen on mahdollista toteuttaa ilman lahjaveroseuraamuksia siten, että sinä maksat velan pankille ja tulet vastaavasti velkojan asemaan. Laaditte siis lapsesi kanssa velkakirjan, jotta asia voidaan näyttää tarvittaessa toteen.

Sinun ei ole pakko periä korkoa, mutta vanhan pankkivelan sijaan teidän välillenne tulee muodostua uskottava velkasuhde maksuohjelmineen ja lainan takaisinmaksuineen.

Jos maksat lapsesi asuntovelan pois ilman, että sovitte hänen kanssaan velkasuhteesta, verotetaan tämä asuntovelan takaisinmaksu lahjana.

Tässäkin henkilöiden välillä pätevät myös normaalit lahjaverotuksen säännöt eli verovapaan alle 5 000 euron arvoisen lahjoituksen voi tehdä samalle henkilölle kolmen vuoden välein myös velkasuhteenne aikana. 

Jos yksityishenkilöiden välistä velkaa lyhennetään kuitenkin pääasiassa antamalla takaisinmaksuerät anteeksi, saatetaan velkaa pitää lahjana, josta määrätään maksettavaksi lahjavero. Tällaisessa tilanteessa kokonaisuutta arvioidaan todellisten olosuhteiden mukaisesti, ei muodollisten seikkojen perusteella. Yksityishenkilöiden välisen velkasuhteen muuttuminen lahjaksi verotuksessa arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos päätätkin myöhemmin antaa koko jäljellä olevan velkasi syystä tai toisesta – esimerkiksi muutaman vuoden jälkeen – lapsellesi anteeksi, anteeksi annetun jäljellä olevan velan pääomaa verotetaan lahjaverosäännöillä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti