veronmaksajat.fi

VEROT

Myyn toisinaan sähköautoon lataamaani sähköä – onko myynnistä saamani voitto verotettavaa tuloa?

Myyn toisinaan sähköautoon lataamaani sähköä – onko myynnistä saamani voitto verotettavaa tuloa?
29.8.2022

Lataan sähköautooni pörssisähköä silloin, kun se on halpaa, ja myyn sähkön kalliimmalla takaisin verkkoon kaksisuuntaisessa latauspisteessä.

Lataussähkön myynti on satunnaista, ja muuten auto on yksityisessä ajokäytössäni. Onko myynnistä minulle syntyvä voitto verotettavaa tuloa?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Mielestäni tässä tilanteessa sinulle syntyy veronalaista tuloa ja sähkön myynnistä syntyvää tuloa tulisi verottaa luovutusvoittosäännösten mukaisesti. Luovutusvoittoa syntyy, kun myymäsi sähkön hinta ylittää sen hankintahinnan ja voiton hankkimisesta aiheutuneet menot. Luovutusvoitto on pääomatuloa.

Luovutusvoitto lasketaan joko todellista hankintahintaa tai hankintameno-olettamaa käyttäen. Saat itse valita sinulle edullisemman tavan laskea luovutusvoitto.

Hankintameno-olettama on 20 prosenttia luovutushinnasta, kun omaisuus, eli tässä tilanteessa sähkö, on omistettu alle 10 vuotta. Hankintameno-olettamaa käytettäessä et voi vähentää mahdollisia muita kuluja, kuten myyntikuluja. 20 prosentin hankintameno-olettamalla luovutusvoittoa syntyy 80 prosenttia myyntihinnasta.

Muun kuin hankintameno-olettaman käyttäminen saattaa tässä tilanteessa olla vaikeaa. Todellista hankintahintaa voi kuitenkin yrittää laskea. Todellinen hankintahinta on se hinta, jolla ostit sähkön itsellesi. Käytännössä hankintahinnan määrittäminen voi olla haastavaa, jos sähkön hinta vaihtelee joka hetki ja lataukseen käytetään tunteja.

Voit myös myydä vain osan ostamastasi sähköstä ja käyttää osan itse. Tällöin ratkaistavana on, minkä hetken sähkön katsotaan tulleen luovutetuksi. Koska et pysty yksilöimään omistamaasi ja myymääsi sähköä, sovellettavaksi voisi mielestäni tulla fifo-periaate, jolloin sähkö katsotaan luovutetuksi siinä järjestyksessä kuin se on hankittu. Jos autosi akussa on ladattuna eri aikaan hankittua sähköä, katsotaan sinun siis verotuksessa käyttävän ja myyvän sitä vanhimmasta latauksesta lähtien.

Lisäksi, jos pystyt näyttämään myynnistä aiheutuneen sinulle muita kuluja, voit vähentää ne luovutusvoittolaskelmassa. Todellisen hankintahinnan laskeminen vaatisi siis ainakin hyvää omaa kirjanpitoa itse kulutetun ja verkkoon myydyn sähkön määristä sekä tarkkaa osto- ja myyntiraporttia sähköyhtiöltä tai latausoperaattorilta.

Pienet luovutusvoitot on säädetty kokonaan verovapaiksi. Luovutusvoitot eivät ole veronalaista tuloa, jos verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushintojen yhteenlaskettu määrä on enintään 1 000 euroa. Huomioi, että yhteenlaskussa käytetään omaisuuden luovutushintoja, ei luovutusvoittoja. Jos siis myyt ostamaasi sähköä eteenpäin enintään 1 000 eurolla vuodessa, ja sinulla ei ole muita omaisuuden veronalaisia luovutuksia, saamasi myyntivoitto on kokonaan verovapaata.

Sähköverovelvollisuudesta ei mielestäni tarvitse huolehtia, kun kyseessä on ostetun sähkön edelleen myynti. Arvonlisäverovelvollisuus alkaa, kun tilikauden myynnit ylittävät 15 000 euroa eli pienimuotoisesta sähkön myynnistä arvonlisäverovelvollisuutta ei ole.

Jos taas myisit itse tuottamaasi sähköä verkkoon, asiaa tarkasteltaisiin toisin. Itse tuotetun sähkön myynnissäkin pienimmät tuottajat eli enintään 100 kVA:n nimellistehoisilla mikrovoimalaitoksilla sähköä tuottavat on kuitenkin vapautettu kaikista sähköverotuksen velvollisuuksista.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti