veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myyn mökin pojalleni – vaikuttaako lähisukulaisuus tappion vähentämiseen?

Myyn mökin pojalleni – vaikuttaako lähisukulaisuus tappion vähentämiseen?
22.10.2021

Perin vapaa-ajan asunnon 15 vuotta sitten. Mökki sijaitsee paikkakunnalla, jossa kiinteistöjen arvot ovat laskeneet. Vapaa-ajan asuntoni arvo on suorastaan romahtanut omistusaikanani.

Jos myyn vapaa-ajan asunnon pojalleni nykyiseen käypään markkinahintaan, joka siis on paljon alhaisempi kuin sen perintöverotusarvo aikanaan oli, saanko vähentää luovutustappion pääomatuloistani? Ei kai lähisukulaisuus vaikuta luovutustappion vähentämiseen?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Verolainsäädäntö ei rajoita aidon luovutustappion vähentämistä pääomatuloista, vaikka kauppa olisi tehty lähisukulaisen kanssa. Olennaista on, että hinta on kohdallaan.

Vapaa-ajan asunnon luovutustappio on aito ja vähennyskelpoinen, jos kauppa tehdään samaan hintaan, jolla riippumaton vieraskin ostaja olisi sen ostanut.

Verohallinto saattaa suhtautua epäilevästi luovutustappion aitouteen, joten on syytä valmistautua esittämään näyttöä asunnon käyvästä arvosta. Vain aidosta arvonalenemisesta aiheutuva luovutustappio on vähennyskelpoinen.

Jos sukulaiskaupassa annetaan alennusta käyvästä arvosta, ei mahdollinen tappio tältä osin ole aito eikä vähennyskelpoinen. Oikeuskäytännöstä voi mainita esimerkkinä kaupan, jossa lapsille myytiin pörssiosakkeita (KHO 2014:85).

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti