veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mökkiläiset ovat tärkeitä veronmaksajia monelle pikkukunnalle

Mökkiläiset ovat tärkeitä veronmaksajia monelle pikkukunnalle
11.6.2018

Vapaa-ajan asunnoista ja niiden tonteista kertyi yli puolet koko kunnan kiinteistöveropotista Manner-Suomessa Kustavissa, Puumalassa, Kuhmoisissa ja Hirvensalmella vuonna 2016.

Esimerkiksi Kustavissa mökkien kiinteistöverot muodostivat verotuotoista suunnilleen saman verran kuin tuloverotuksessa 7,5 kunnallisveroprosenttia. Kustavissa tuloista perittävä kunnallisveroprosentti (18,75 vuonna 2018) onkin onnistuttu pitämään selvästi matalampana kuin maassa keskimäärin.   

Vapaa-ajan asunnot ovat monelle pienelle kunnalle tärkeitä verotuksen kohteita. Vaikka ulkopaikkakuntalaiset eivät maksa tuloistaan mökkikuntaansa kunnallisveroa, he osallistuvat mökkikuntansa kunnallisten palveluiden rahoittamiseen vähintään kiinteistöverolla. Kunta voi myös määrittää vapaa-ajan asunnoille korkeamman kiinteistöveroprosentin kuin vakituisille asuinrakennuksille.

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 kaikkiaan 507 200 kesämökkiä. Mökkivaltaisin kunta oli Kuopio, jossa oli 10 800 mökkiä. Seuraavaksi eniten kesämökkejä oli Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla ja Savonlinnassa.

Lähteet: Tilastokeskus, Verohallinto, Veronmaksajain Keskusliitto

Kesämökit kunnittain vuonna 2017

Klikkaamalla tiettyä kuntaa kartalla, näet mökkien lukumäärän kunnassa.

Kartta: Lähde Tilastokeskus

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.