veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Milloin verkosta tilatusta alkoholista maksetaan veroa?

Milloin verkosta tilatusta alkoholista maksetaan veroa?
27.8.2021

Jos tilaat verkossa alkoholia ulkomailta, tarkista kuka maksaa maahantuontiverot.

  • Jos tilaat alkoholia verkosta EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta, sinun pitää aina tehdä tulliselvitys ja maksaa maahantuontiverot. Maahantuontiveroihin kuuluvat tulli, valmisteverot ja maahantuonnin arvonlisävero. Maahantuonnin arvonlisävero on 24 %. Juomapakkausvero on 0,51 euroa litralta.
  • Jos tilaat juomia EU:n tulli- ja veroalueelta, niitä ei tarvitse tulliselvittää. Mikäli myyjä järjestää kuljetuksen Suomeen, kyse on niin sanotusta etämyynnistä, eikä sinun tarvitse maksaa tuotteista veroja. Jos järjestät tuotteiden kuljetuksen itse, juomista pitää maksaa valmisteverot eli alkoholiveroa ja juomapakkausveroa.
  • Myös EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta (esim. Ahvenanmaa) tilatut alkoholijuomat pitää tulliselvittää.
  • Lue tarkemmat ohjeet alkoholin nettitilaamisesta Tullin verkkosivuilta.

Lähde: Tulli

Alkoholin verotus EU:ssa vaihtelee

Alkoholin valmisteverotus on yhdenmukaistettua EU:ssa. Alkoholiverotuksen rakenteesta, vähimmäisverotasoista ja verotettavista tuotteista säädetään EU:n neuvoston direktiiveissä.

Harmonisoinnista huolimatta alkoholin verotasot vaihtelevat huomattavasti. Kun verotasoja vertailee eri maiden välillä, voidaan todeta, että verotasot Suomessa ovat verrattain korkeat.alkoholiverot EU etyylialkoholi

Oluen ja etyylialkoholin verotasot ovat Suomessa EU:n korkeimmat ja viinin verotaso on toiseksi korkein vuonna 2021. Suomen jälkeen korkeimpia verotasoja sovelletaan Irlannissa, Ruotsissa, Kreikassa ja Virossa. EU:ssa ollessaan myös Iso-Britannia sovelsi korkeita verotasoja alkoholille. 

alkoverot EU olut

Pohjoismaissa ja Brittein saarilla alkoholia on verotettu kireästi, mutta perinteisissä viinintuottajamaissa alkoholiverotus on huomattavasti keveämpää. Viiniä pidetään näissä maissa eräänlaisena perushyödykkeenä, joka on rinnastettavissa pikemminkin elintarvikkeisiin kuin muihin alkoholijuomiin.

alkoholiverot EU viini

EU:ssa viinille ei ole vähimmäisverotasoa, ja noin puolet EU-maista ei ole asettanut viinille valmisteveroa. Lisäksi Portugalissa ja Luxemburgissa alle 13 prosenttia alkoholia sisältävään viiniin sovelletaan alennettua arvonlisäverokantaa. Muutamat EU-maat verottavat kireämmin kuohuviinejä kuin tavallisia viinejä. 

Miten alkoholia verotetaan tulevaisuudessa?

Suomessa alkoholiverotus on tärkeä verotulojen lähde, eikä mikään viittaa siihen, etteikö näin olisi tulevinakin vuosina.

Mikäli lainsäätäjä toivoo verotasojen säilyvän vähintään entisellään, tulee niihin tehdä toisinaan korotuksia  inflaation vuoksi. Siten on odotettavissa, että verotasoihin tehdään korotuksia myös tulevaisuudessa.

Koronapandemia vähensi alkoholin matkustajatuontia vuonna 2020. On kiinnostavaa nähdä, kuinka tuonti kehittyy, mikäli tulevina vuosina voidaan jatkaa matkailua edes jotenkuten vanhaa normaalia vastaavalla tavalla.

Enemmän kuin alkoholin matkustajatuonti, alkoholista kertyvään verokertymään vaikuttaa alkoholin kulutuksen kehitys. Vuonna 2005 yli 15-vuotias suomalainen kulutti 100-prosenttista alkoholia noin 12,1 litraa. Se vastaa noin 64 puolen litran Koskenkorva-pullon sisältämää alkoholimäärää.

Vuonna 2020 vastaava kokonaiskulutus oli vain 9,2 litraa, Koskenkorvassa mitattuna noin 15 pulloa vähemmän kuin vuonna 2005. Mikäli veropohja kapenee tätä menoa, se katoaa tasaisen vauhdin taulukolla olemattomiin 45 vuoden kuluttua. Todellisessa maailmassa kehitys on luultavasti jotain muuta.

Alkoholin kulutuksen väheneminen on alkoholiveron tuoton kannalta ikävä asia, jolle on myös selväpiirteiset mittarit. Mutta kuka osaisi näyttää toteen kuluttamatta jääneen alkoholin vaikutukset yhteiskuntaamme?

NUMERO 1,5 mrd e Alkoholijuomavero on Suomessa merkittävä valmistevero, joka tuottaa noin 1,5 miljardia euroa vuodessa.

Janne Kalluinen

  • Lue lisää Viisasten juoman veroista elokuun Taloustaidosta. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti