veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Maija luopuu perinnöstään lastensa hyväksi – säästämmekö veroissa?

Maija luopuu perinnöstään lastensa hyväksi – säästämmekö veroissa?
30.3.2020

Anoppini kuoli. Hänen perillisiään ovat tytär Maija ja poika Matti. Tyttärellä on kaksi täysi-ikäistä lasta. Perinnöksi jäi noin 80 000 euron arvoinen asunto-osake, joka myydään.

Miten tällaista perintöä verotetaan? Säästämmekö veroissa, jos Maija luopuu kokonaan perintöosuudestaan lastensa hyväksi?

Emme saa vakuutuskorvauksia, hautausavustusta tai muutakaan taloudellista tukea kuoleman takia.

Anoppi ei liioin lahjoittanut lapsilleen tai lapsenlapsilleen eläessään mitään.

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Verosäästöjä syntyy, jos Maija luopuu perinnöstään lastensa hyväksi oikein.

Jos Maijalle ja Matille perintönä tuleva vainajan nettovarallisuus on 80 000 euroa ja se jaetaan tasan rintaperillisten kesken, maksavat sekä Maija että Matti perintöveroa 40 000 eurosta. Perintövero I veroluokassa 40 000 eurosta on 1 500 euroa.

Perinnöstä voi luopua tehokkaasti ennen kuin on ottanut perinnön vastaan. Perinnöstä luopuminen on tehokasta, jos Maija ei ole ryhtynyt pesään. Pesään ryhtyminen tarkoittaa sitä, että Maija käyttäisi omistajalle kuuluvia oikeuksia perintöön.Tätä olisi esimerkiksi osallistuminen pesän osakkaana asunnon myyntiin.

Lisäksi perinnöstä pitää luopua ehdoitta.Tehokkaassa luopumisessa anopin perintö menee niille, keille se olisi mennyt, jos Maija olisi kuollut ennen äitiään eli Maijan kahdelle täysi-ikäiselle lapselle.

Jos Maija luopuu perinnöstä, tulevat hänen sijaansa hänen rintaperillisensä eli lapset. Tällöin Maijan osuus jakautuu näille kahdelle lapselle eli kumpikin heistä saa 20 000 euroa. Perintövero I veroluokassa 20 000 eurosta on 100 euroa.

Jos luopuminen ei ole tehokasta, määrätään Maijalle perintövero 40 000 eurosta ja hänen lapsilleen, joiden hyväksi hän luopuu perinnöstään, vielä erikseen lahjavero heidän saamastaan osuudesta. Näin tapahtuu, jos Maija esimerkiksi ottaa perinnöstä jotain itselleen ja luopuu lopusta perintöä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti