veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Lottoatko kimpassa? Muista tehdä porukkasopimus etukäteen

Lottoatko kimpassa? Muista tehdä porukkasopimus etukäteen
3.7.2017

Lotto- ja muu arpajaisvoitto on verovapaata, jos porukkasopimus on tehty etukäteen.

Verohallinnon julkaiseman ohjeen mukaan peliporukan kesken jaettu arpajaisvoitto on porukan kaikille jäsenille verovapaata, jos porukkasopimus on tehty ennen arvontaa. Lahjaveron joutuu maksamaan vain silloin, kun pelin pelannut henkilö jakaa voittoa muille eikä sopimusta ole tai se on tehty jälkikäteen.

Porukkasopimuksen voi tehdä joko kirjallisesti tai suullisesti. Pelaajien on kuitenkin kyettävä näyttämään, että sopimus on tehty ennen arvontaa. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että porukkasopimus tehdään kirjallisesti.

Jos porukkasopimus on tehty arvonnan jälkeen, kyse ei ole aidosta yhdessä pelaamisesta, verohallinto muistuttaa. Porukkapelaamisesta ei ole kyse myöskään silloin, kun arvonnan jälkeen tehty sopimus yhdessä pelaamisesta päivätään jälkikäteen tehdyksi ennen arvontaa.

Jos porukkasopimusta ei ole tehty ennen arvontaa, ovat muille kuin pelin pelanneelle henkilölle jaettavat osuudet lahjaa. Lahjan saaja on velvollinen maksamaan lahjaveroa, jos lahjan arvo on vähintään 5000 euroa.

Testaa lahjaverolaskuri

Lahjaveroasteikot, verovapaat lahjat, lahjaveroilmoitus

Verohallinnon ohjeessa kerrotaan myös arpalipukkeen lahjoittamisesta, alaikäisen saamasta rahapelivoitosta ja kansainvälisistä tilanteista. Pokerivoittojen verotuksesta ja pokerinpelaajien välisistä voitonjakosopimuksista on julkaistu oma ohje.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti