veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Lahjaksi rahaa kevään valmistujille – entä verot?

Lahjaksi rahaa kevään valmistujille – entä verot?
31.5.2023

Viikonloppuna juhlitaan ammattiin valmistuvia ja ylioppilaita. Moni saa lahjaksi muutamia kymppejä tai satasia kummeilta, sukulaisilta ja läheisiltä. Joku saattaa saada isommankin summan pesämunaksi omaan autoon tai ensiasuntoon. Onko rahalahjasta maksettava veroa?

Voit antaa alle 5 000 euron verovapaan lahjan lapsellesi tai kenelle tahansa henkilölle joka kolmas vuosi. Jos esimerkiksi lahjoitat ammattiin valmistuvalle lapsellesi 4 999 euroa 3.6.2023, voit tehdä seuraavan verovapaan lahjoituksen samalle lapselle 3.6.2026.

Lahjan verovapauden raja koskee yhtä lahjoittajaa, joten kyseinen lahjansaaja voi saada mainitulla ajanjaksolla verovapaita lahjoja joltakin toiselta henkilöltä.

Lahjansaajan pitää maksaa lahjaveroa, jos saa lahjan, jonka arvo on 5 000 euroa tai enemmän. Lahjaveroa pitää maksaa myös, jos kolmen vuoden aikana saa samalta lahjanantajalta useita lahjoja, joiden arvo on yhteensä 5 000 euroa tai enemmän.

Lahjaveron määrään vaikuttavat lahjan arvo ja veroluokka eli lahjanantajan ja lahjansaajan välinen sukulaisuussuhde.

Lahjansaaja tekee rahalahjasta lahjaveroilmoituksen, jos lahjasta pitää maksaa lahjaveroa. Alaikäisen puolesta lahjaveroilmoituksen antaa lapsen huoltaja.

Lahjaveroilmoitus pitää antaa kolmen kuukauden kuluessa lahjoituspäivästä. Veron ensimmäinen eräpäivä on noin kolmen kuukauden kuluttua, kun olet vastaanottanut verotuspäätöksen. 

LAHJAVEROLASKURI! Lahjaverolaskuri kertoo lahjasta maksettavan veron euromäärän lahjan arvon perusteella laskettuna. Testaa laskuria Veronmaksajien verkkosivuilla >>

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti