veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Lahjaksi kiinteistö – voinko käyttää kiinteistön verotusarvoa myös lahjaverotuksessa?

Lahjaksi kiinteistö – voinko käyttää kiinteistön verotusarvoa myös lahjaverotuksessa?
11.6.2021

Sain äidiltäni lahjaksi kiinteistön. Lahjaveroilmoitukseen pitää laittaa lahjakiinteistön käypä arvo. Voinko käyttää käypänä arvona kyseisen kiinteistön kiinteistöverotuksen arvoa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Kiinteistöverotuksessa käytetty verotusarvo ei yleensä ole sama kuin käypä arvo.

Lahjan arvostaminen on näyttökysymys. Sinä arvioit lahjaveroilmoitukseen lahjan arvosta oman näkemyksesi, josta Verohallinto voi poiketa. Voit hakea muutosta Verohallinnon lahjaveropäätöksen, jos Verohallinnon näkemys arvosta ei vastaa omaasi.  

Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden markkinahintaa eli sen todennäköistä myyntihintaa lahjoituspäivänä. Kiinteistön käypä arvo määritetään usein jonkin asiantuntijan arvion perusteella. Esimerkiksi kiinteistönvälittäjän arvio on yleensä hyvä osoitus omaisuuden käyvästä arvosta, jolloin todistustaakka siirtyy lähtökohtaisesti Verohallinnolle. 

Verohallinnolla on myös oma Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa -arvostamisohje.

Kiinteistöverotuksessa on omat kaavamaiset sääntönsä, joiden perusteella Verohallinto määrittelee kiinteistöjen arvon kiinteistöverotusta varten. Rakennusten arvot määräytyvät eri perusteilla kuin maapohjan arvo.

Nämä kaavamaisesti vahvistettavat kiinteistöverotuksen verotusarvot ovat yleensä käypiä arvoja alempia. Toisinkin päin voi joskus olla. Siksi näitä verotusarvoja ei yleensä voi käyttää lahjaverotuksessa käypinä arvoina.

LAHJAVEROLASKURI! Lahjaverolaskuri kertoo lahjasta maksettavan veron euromäärän lahjan arvon perusteella laskettuna. Kokeile lahjaverolaskuria >>

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti