veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kesämökki lahjaksi viidelle lapselle – onnistuuko lahjaverotta?

Kesämökki lahjaksi viidelle lapselle – onnistuuko lahjaverotta?
2.12.2022

Omistan noin 100 000 euron arvoisen perintönä saadun kesämökin. Haluaisin lahjoittaa sen viidelle lapselleni siten, ettei lahjasta menisi lahjaveroa.

Onko mahdollista lahjoittaa kesämökki osina kolmen vuoden välein, eli neljäsosa kerrallaan jaettuna viidelle lapselle? Pitääkö joka kerta tehdä lainhuudatus tai muu toimenpide? Meneekö tästä muita veroja?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Jos kesämökin arvo tällä hetkellä on alle 100 000 euroa, voit nyt lahjoittaa siitä viidelle lapsellesi neljäsosan ilman lahjaveroseuraamuksia eli alle 5 000 euroa saajaa kohti (alle 25 000 e : 5), jos he eivät ole saaneet sinulta viimeisen kolmen vuoden aikana muita veronalaisia lahjoja. Esimerkiksi 1.11.2022 annettu veronalainen lahja lasketaan yhteen 2.11.2019 tai sen jälkeen annettujen veronalaisten lahjojen kanssa. 

Kaikkien sinun antamiesi veronalaisten lahjojen arvon tulee olla saajaa kohti alle 5 000 euroa, jotta mökkilahjasta ei määrätä lahjaveroa. 

Sinun kannattaa pyytää paikalliselta kiinteistönvälittäjältä arvio mökin arvosta. Tällä voit tarvittaessa osoittaa mökin arvon, jos esimerkiksi Verohallinto haluaisi lisätietoja lahjoituksesta. Lahjansaaja on vastuussa Verohallinnolle lahjaveroilmoituksen tekemisestä veronalaista lahjoista. 

Jos haluat yli kolmen vuoden päästä lahjoittaa taas neljäsosan kesämökistä, on tuolloinkin tarkistettava kesämökin arvo sillä hetkellä. Samoin täytyy tehdä tulevienkin osuuksien lahjoitusten osalta. 

Jos kesämökin arvo nousee tulevina vuosina, et pysty verovapaasti lahjoittamaan neljäsosaa nykyisillä säännöillä. Jos verovapautta halutaan edelleen soveltaa ja kesämökin arvo on noussut, täytyy lahjoitettavan osuuden olla pienempi nykyisillä säännöillä. Koko kesämökin verovapaa lahjoitus voi siis kestää suunniteltua pidempään.

Kannattaa pohtia etukäteen myös mahdollisia perhesuhteissa tapahtuvia muutoksia tai jonkun asianosaisen kuolemaa jne. Kukaan ei liioin tiedä, millaiset lahjoitussäännöt ovat voimassa esimerkiksi kolmen vuoden päästä nykyhetkestä. 

Lainhuudatus pitää tehdä viimeistään kuuden kuukauden kuluessa lahjakirjan allekirjoituksesta.

Muita kuluja lainhuudatusmaksun lisäksi ovat kaupanvahvistajan maksu ja mahdolliset lahjakirjan laatimiskulut. Muita veroja, kuten esimerkiksi kiinteistön 4 % varainsiirtoveroa, ei lahjoituksessa mene.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti