veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Katso poistuu, hae heti tilalle Suomi.fi-valtuudet

Katso poistuu, hae heti tilalle Suomi.fi-valtuudet
9.11.2020

Verohallinnon yrityksille, yhdistyksille, metsäyhtymille, kunnille ja säätiöille tarjoama Katso-palvelu lopettaa toimintansa tämän vuoden lopussa.

Vuodenvaihteessa 130 000 eri toimijan veroasiointi uhkaa katketa. Nämä toimijat käyttävät yhä Katso-palvelua veroasioiden hoidossa, vaikka palvelun toiminta päättyy 31.12.2020. 

Verohallinto kehottaa Katso-valtuuksia käyttäviä ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön heti. Katso-valtuudet eivät muutu automaattisesti Suomi.fi-valtuuksiksi.

Usein yrityksen tai muun yhteisön veroasioita hoitaa joku valtuutettu toimija yrityksen puolesta, esimerkiksi tilitoimisto. 

Valtuuttamisen on voinut tehdä Katso- tai Suomi.fi-palvelussa. Jatkossa käytössä ovat vain Suomi.fi-valtuudet.

Jos Suomi.fi-valtuuksia ei siirry käyttämään ajoissa, yritysten, yhteisöjen ja muiden organisaatioiden veroilmoitusten antaminen, tulorekisteri-ilmoittaminen tai muu viranomaisasiointi voi viivästyä. 

Valtuuta itsepalveluna tai tee valtuushakemus

Suurin osa Katso-palvelua käyttävistä pystyy ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön itsepalveluna verkossa. 

Tällaisia ovat kaupparekisteriin, YTJ-rekisteriin tai yhdistysrekisteriin merkityt yritykset ja yhdistykset. Henkilö, jonka nimenkirjoitusoikeus on rekisterissä, voi antaa ja pyytää valtuuksia Suomi.fi-valtuuksissa. Tunnistaudut palveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Jos edustamasi yritys tai yhteisö – esimerkiksi yhteismetsä, kuolinpesä, jolla on Y-tunnus, tiekunta tai maatalousyhtymä – ei ole yllä mainituissa rekistereissä, teet valtuushakemuksen Suomi.fin valtuuttamispalvelussa tai postitse.

Suomi.fi-valtuuksia on erilaisia. Valtuuden voi antaa joko kaikkien veroasioiden tai vain yksittäisen veroasian, esimerkiksi veroilmoittamisen, hoitoon. 

Suomi.fi:n valtuudet-palvelua ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto (DVV). 

Katso-palvelun käytöstä on luopunut lokakuuhun 2020 mennessä jo yli 220 000 toimijaa.

3 x valtuudet

1. Selvitä vero.fi:ssä, voitko siirtyä käyttämään suoraan Suomi.fi:n valtuudet-palvelua itsepalveluna verkossa, vai vaatiiko tilanteen hoitaminen ensin valtuushakemuksen tekoa.

2. Anna ja pyydä Suomi.fi-valtuuksia itsepalveluna. 

3. Tee valtuushakemus Suomi.fi valtuuttamispalvelussa tai postitse. Hakemuksen käsittelyaika on 2–3 viikkoa hakemuksen saapumisesta. Ohjeet hakemuksen tekemiseen saat täältä (esim. lista hakemuksessa tarvittavista asiakirjoista) tai Verohallinnon verkkosivuilta.

Jos et pysty tekemään valtuushakemusta, voit käydä tekemässä valtuushakemuksen myös verotoimistossa.

Verotoimistojen aukiolossa on muutoksia ja supistuksia koronatilanteen takia. Tarkista aukioloajat etukäteen Verohallinnon verkkosivuilta. Selvitä etukäteen hakemuksessa tarvittavat asiakirjat ja varaudu todistamaan henkilöllisyytesi (passi, henkilökortti, ajokortti tai muu asiakirja, jolla todistat henkilöllisyytesi).

HUOMAA! Vuoden 2021 alusta Katso-tunnisteella ei voi enää asioida sähköisissä palveluissa. Viranomaisten palveluihin tunnistautuminen tapahtuu 2021 alkaen niin, että käytössä on henkilökohtainen vahva tunniste, eli henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköistä henkilökortti.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti