veronmaksajat.fi

VEROT

Ensimmäisiä esitäytettyjä veroilmoituksia on jo Omaverossa

Ensimmäisiä esitäytettyjä veroilmoituksia on jo Omaverossa
29.2.2024

Toiminimiyrittäjät ja maataloudenharjoittajat sekä heidän puolisonsa ovat saaneet esitäytetyt veroilmoituksensa Omaveroon. Näillä lähes puolella miljoonalla henkilöllä tarkistamisen määräpäivä on 2. huhtikuuta.

Muut saavat esitäytetyn veroilmoituksensa maalis-huhtikuussa, ja määräpäivät ovat 7.5., 14.5. tai 21.5.

Tarkista, täydennä, korjaa

Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa, ja tarvittaessa siihen pitää täydentää puuttuvat tiedot. Verohallinto saa paljon tietoja automaattisesti, mutta osa tuloista ja vähennyksistä pitää ilmoittaa itse.

Esitäytetystä veroilmoituksesta kannattaa tarkistaa, ovatko siihen merkityt vähennykset oikein.

Jos esimerkiksi viime keväänä haki sähkövähennystä korkeisiin sähkölaskuihin arvion perusteella, nyt on tarkistettava, pitikö arvio paikkansa. Jos ei pitänyt, toteutuneet kustannukset pitää nyt korjata veroilmoitukseen, Verohallinto muistuttaa tiedotteessa.

Sähkövähennystä viime keväältä on toki mahdollista hakea vieläkin, vaikka viime vuonna ei olisikaan niin tehnyt.

Myös tulot on tarkistettava huolellisesti, sillä osa vuoden 2023 tuloista voi puuttua esitäytetystä veroilmoituksesta.

Jos on saanut vuokratuloa esimerkiksi asunnon tai veneen lyhytaikaisestakin vuokraamisesta tai myynyt nettihuutokaupoissa muuta tavaraa kuin omaa tavanomaista koti-irtaimistoa, tiedot näistä tuloista pitää lisätä veroilmoitukseen.

Samoin tulot vaikuttajatyöstä tai kryptovaluuttojen myynnistä pitää ilmoittaa.

Toiminimiyrittäjien on kevään aikana täydennettävä kaksi veroilmoitusta: henkilökohtainen esitäytetty veroilmoitus ja elinkeinotoiminnan veroilmoitus. Molempien määräpäivä on 2. huhtikuuta.

Yritystoimintaa koskeva elinkeinotoiminnan veroilmoitus pitää palauttaa, vaikka viime vuonna ei olisikaan ollut yritystoimintaa.

Maataloudenharjoittaja saa Verohallinnolta sekä henkilökohtaisen esitäytetyn veroilmoituksen että maatalouden veroilmoituksen – useimmat saavat myös metsätalouden veroilmoituksen. Näiden kaikkien määräpäivä on 2. huhtikuuta. Maatalouden veroilmoitus pitää palauttaa, vaikka toimintaa ei vuonna 2023 olisi ollutkaan.

Vinkkejä veroilmoituksen tarkistajille Veronmaksajien verkkosivuilla

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti