veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Asunto-osake myyntiin – miten luovutusvoittoa verotetaan?

Asunto-osake myyntiin – miten luovutusvoittoa verotetaan?
26.9.2023

Ostimme asunto-osakkeen 13 vuotta sitten. Kauppahinta eli ostohinta oli tuolloin 54 000 euroa ja velaton hinta 64 000 euroa. Asuntoon ei ole tehty remonttia omistuksemme aikana.

Myyntihinta on nyt 62 000 euroa ja velaton hinta 64 000 euroa. Miten luovutusvoiton vero lasketaan tässä tapauksessa?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Luovutusvoitto lasketaan siten, että myyntihinnasta (62 000 e) vähennetään ostohinta (54 000 e) ja maksetut yhtiölainaosuudet (8 000 e), jos rahoitusvastikkeet on rahastoitu taloyhtiössä.

Myyntihinta on se hinta, jonka ostaja maksaa myyjälle, eli asunnon hinta ilman yhtiölainaosuutta. Velaton hinta on asunnon hinta yhtiölaina maksettuna. Yhtiölainan osuus on ostettaessa ollut 10 000 euroa ja myytäessä 2 000 euroa, joten tämän yhtiölainan lyhennys on ollut 8 000 euroa.

Voitte vähentää yhtiön tulouttamia vastikkeita ainoastaan, jos ne on maksettu oston tai myynnin yhteydessä, jos esimerkiksi asunto on ollut omassa käytössänne ja myynti on verollinen.

Laina tulkitaan maksetuksi pois oston yhteydessä, kun se tapahtuu ostoa seuraavana lainanlyhennyspäivänä. Myynnin yhteydessä laina on maksettu pois, kun se tapahtuu ennen myyntiä lähinnä olevana lainanlyhennyspäivänä.

Jos asuntonne on ollut vuokralla ja olette vähentäneet tuloutetut vastikkeet vuokratuloista, ne eivät ole enää vähennyskelpoisia myynnin yhteydessä.

Jos kyseessä on oman vakituisen asuntonne luovutus, myynti on verovapaa, jos olette omistusaikananne käyttäneet asuntoa omana vakituisena asuntonanne yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti