veronmaksajat.fi

VEROT

Arvonlisävero­kanta muuttuu – varautuminen yrityksissä kannattaa aloittaa heti

Arvonlisävero­kanta muuttuu –  varautuminen yrityksissä kannattaa aloittaa heti
19.6.2024

Arvonlisäverokanta on tarkoitus nostaa 25,5 prosenttiin syyskuussa. Monien yritysten kirjanpito-ohjelmistot eivät taivu desimaalimuotoiseen alviin, ja tämä saattaa aiheuttaa viivytyksiä yritysten laskutuksessa. Millaisin keinoin yritykset voivat varautua muutokseen?

Hallitus päätti huhtikuun kehysriihessään ehdottaa yleisen arvonlisäverokannan nostamista 25,5 prosenttiin osana valtiontalouden säästötoimia.

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus, Verkkolaskufoorumi ja Taloushallintoliitto teettivät taloushallinnon järjestelmien valmistajille kyselyn, jossa tiedusteltiin, onnistuiko arvolisäverokannan käsittely desimaalin tarkkuudella vastaajien ohjelmistoissa kyselyhetkellä huhti-toukokuussa 2024.

Vastaajista 30 prosenttia kertoi, että tämä ei ole mahdollista.

Yrityksen koosta riippumatta monilla yrityksillä saattaa olla käytössään useampia ohjelmistoja, jotka on hankittu eri toimittajilta.

Ennen syyskuuta arvonlisäverokannan desimaalit on saatava kaikkiin ohjelmiin ja ohjelmat on testattava ennen käyttöönottoa.

”Koska väärällä arvonlisäverokannalla laskuttaminen ei ole käytännössä eikä juridisesti mahdollista, on riskinä, että yritykset joutuvat lykkäämään laskutustaan, kunnes tarvittavat ohjelmistomuutokset on saatu käyttöön. Tämä aiheuttaa riskejä yritysten rahoitustilanteelle ja viivästyttää verokertymää”, muistuttaa Taloushallintoliitto tiedotteessaan.

Nopea aikataulu tuottaa haasteita etenkin suurille yrityksille, sillä niiden ohjelmistot sisältävät usein yrityskohtaisia räätälöintejä ja käytössä saattaa olla eri-ikäisiä versioita.

”Tilanne on pienille yrityksille helpompi kuin suurille, kunhan niiden käytössä on ajantasainen ja ylläpidetty ohjelmisto”, kommentoi taloushallinnon johtava asiantuntija Janne Fredman Taloushallintoliitosta.

Fredman suosittelee yrityksiä seuraamaan oman ohjelmistotoimittajansa tiedotusta ja olemaan yhteydessä toimittajaan, jos tietoa ei tule.  

Jos yrityksen ohjelmistolla on liittymä esimerkiksi tilitoimiston ohjelmistoon, kannattaa Fredmanin mukaan seurata tarkkaan ohjelmistoyritysten ja tilitoimistojen tiedotusta.

Taloushallinnon koulutuspalvelujen tarjoajilta saa tarvittaessa ajankohtaista tietoa alv-muutoksesta ja sen toteutuksesta.  

Veronmaksajain Keskusliitto antoi 4.6.2024 valtiovarainvaliokunnan verojaostolle arvonlisäkannan muutosta koskevan lausunnon. "Veronkorotusten esitetty voimaantulo nopealla aikataululla kesken vuoden on poikkeuksellinen, mikä aiheuttaa merkittäviä ongelmia yrityksille", todetaan Veronmaksajien lausunnossa. Veronmaksajain Keskusliitto sanoo aikataulun tuovan haasteita veronmaksajille ja toivoo korotuksen voimaantulon lykkääntymistä. Se ehdottaa, että uusia verokantoja sovelletaan 1.1.2025 alkaen. 

Hallituksen esitys arvonlisäverolain muuttamisesta hyväksyttiin keskiviikkona 19.6. eduskunnan täysistunnossa. Asia palaa vielä täysistuntoon toista käsittelyä varten.

 

Jenni Vihtkari

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti