veronmaksajat.fi

VEROT

Verovelkarekisterin yritysmäärä vähentynyt

Verovelkarekisterin yritysmäärä vähentynyt
20.4.2015

Verohallinnon ylläpitämään verovelkarekisteriin päätyy yritys tai elinkeinonharjoittaja, jolla on verovelkaa vähintään 10 000 euroa tai ilmoituspuutteita edellisiltä kuudelta kuukaudelta. Rekisterissä on eniten rakennusalan yrityksiä.

Joulukuun alussa avautuneeseen verovelkarekisteriin päätyi heti yhteensä noin 27 000 yritystä tai elinkeinonharjoittajaa. Maaliskuun loppuun mennessä määrä on vähentynyt noin kymmenellä prosentilla.

”Suunta on selvästi oikea, verovelkarekisteri näyttää vaikuttavan. Tosin vasta vuoden tarkastelujakso näyttää vaikutukset tarkemmin”, sanoo ylitarkastaja Alexandra Hacklin Verohallinnosta.

Verovelkarekisteri perustettiin osana harmaan talouden torjuntaa, ja tämä näyttää Hacklinin mielestä toimivan. Harmaan talouden torjumiseksi on tehty muitakin toimenpiteitä erityisesti rakennusalalla, esimerkiksi otettu käyttöön veronumero.

Verovelkarekisterissä on silti edelleen noin 24 000 yritystä. ”Suurimmalla osalla verovelkaa on 10 000-20 000 euroa”, Hacklin laskee.

Verovelkarekisteriin joutuu yritys tai elinkeinonharjoittaja, jolla on verovelkaa vähintään 10 000 euroa tai kausiveroilmoituspuutteita edellisiltä kuudelta kuukaudelta.

Rekisteristä pääsee pois

Verohallinnon kanssa tehty maksujärjestely estää yrityksen rekisterimerkinnän. Verovelkarekisterissä ei ole henkilöasiakkaiden tietoja.

Ennen verovelkarekisteriin päätymistä verottaja informoi Hacklinin mukaan yritystä, ja yrityksellä on vähintään kaksi viikkoa aikaa korjata tilanne.

Merkintä verovelkarekisterissä ei ole lopullinen. Yritys poistetaan rekisteristä sen jälkeen, kun maksu on saapunut Verohallinnolle. Yleensä tämä vie aikaa 1-3 pankkipäivää.

Merkintä verovelkarekisterissä ei myöskään automaattisesti vaikuta yrityksen luottotietoihin.

Verohallinnon rekistereissä on yhteensä noin 874 000 suomalaisyritystä. Verovelkansa vuoksi näistä on päätynyt verovelkarekisteriin 2,7 prosenttia. Valtaosa hoitaa siis maksu- ja ilmoittamisvelvoitteensa hyvin.

Verovelkarekisteriin joutuneiden yritysten joukossa ylivoimaisesti eniten on osakeyhtiöitä, joita on yhteensä lähes 55 prosenttia sekä yksityisiä elinkeinonharjoittajia, joita on noin 38 prosenttia. Kaikista osakeyhtiöistä noin 5 prosenttia ja yksityisistä elinkeinonharjoittajista runsaat 2 prosenttia on verovelkarekisterissä.

Rakennusala kärjessä

Suurimmat verovelkarekisterissä olevat toimialat ovat rakennusala sekä tukku- ja vähittäiskauppa. Kaikista verovelkarekisterin yrityksistä noin 23 prosenttia on rakennusalalta ja noin 19 prosenttia tukku- ja vähittäiskaupan alalta.

Kolmanneksi edustetuin toimiala verovelkarekisterissä on ammatillinen, tieteellinen ja tekninen ala noin 11 prosentin osuudella. Tähän toimialaan sisältyvät esimerkiksi lakiasiain ja laskentatoimen palvelut, liikkeenjohdon konsultointi, arkkitehti- ja insinööripalvelut, mainostoiminta ja markkinointitutkimus sekä muut liike-elämän palvelut.

”Hyötyä myös yrityksille”

Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela huomauttaa, että vaikka verovelkarekisteri on rakennettu osaksi harmaan talouden torjuntaa ja sitä ylläpitää Verohallinto, sitä voivat hyödyntää myös yritykset. ”Rekisterissä olevalle yritykselle ei kannata kovin suurta velkaa antaa”, Korpela sanoo.

Tahattomat ja pienet virheet maksuissa tai ilmoituksissa eivät johda rekisteriin.

”Yrityksen pitäisi aina saada varoitus rekisteriin joutumisesta. Rekisteriin ei myöskään joudu velasta, josta on maksujärjestely tai jonka oikeudellisuus on valituksen perusteella tutkittavana, jos muutosta hakiessa on vaatinut kyseisen veron täytäntöönpanon keskeytettäväksi. Rekisteri on yksi syy lisää, miksi yrittäjän on oltava tarkkana ilmoitusten ja maksujen kanssa”, Korpela tähdentää.

Tiedot YTJ-palvelusta

Verovelkarekisterin tietoja voi tarkastella yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä eli YTJ-palvelussa kohdassa yrityshaku. Yrityshaku tulee tehdä ennen verovelkarekisterin tietojen tarkastelua. Verohallinto ei julkaise verovelkarekisteritietoja listauksena.

Yritystä haetaan joko nimellä tai Y-tunnuksella. Yritysten (mm. Oy, Ay ja Ky) verovelkatietoja voi hakea YTJ-tietopalvelusta kuka tahansa. Elinkeinonharjoittajien (Tmi) tai elinkeinotoimintaa harjoittavien kuolinpesien verovelkatietoja hakeva tunnistautuu palvelussa Katso-tunnisteella.

Alexandra Hacklinin mukaan verovelkarekisterin tietoja on haettu ahkerasti. Esimerkiksi maaliskuussa palvelussa oli käyntejä peräti noin 300 000.

Riitta Rimmi

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti