veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Asuntorakentaminen on heikossa hapessa – mitä rakennusalan toipuminen edellyttää?

Asuntorakentaminen on heikossa hapessa – mitä rakennusalan toipuminen edellyttää?
9.10.2023

Rakennusalan ja erityisesti asuntorakentamisen tilanne on heikentynyt rajusti vuoden aikana. Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo, mitä asuntorakentamisen toipuminen vaatii?

Jouni Vihmo

"Etenkin asuntorakentamista ovat vetäneet alas kohonneet rakentamiskustannukset, kiihtyvä inflaatio, korkeat korot ja kuluttajien heikko luottamus talouteen.

Asuntorakentamisen elpyminen edellyttää, että vanhojen asuntojen kauppa lähtee käyntiin ja myös uudet asunnot alkavat käydä kaupaksi. Tähän tarvitaan luottamusta. Rahaa periaatteessa on, sillä eihän neljän prosentin korkotaso ole historiallisesti kovin korkea.

Asuntomarkkinoiden toipuminen edellyttää ennen muuta vakaata korkonäkymää eli että koronnostot alkavat olla takana. Iso osa markkinatoimijoista onkin sitä mieltä, että ensi vuonna korkotaso on jo nykyistä matalampi, vaikka inflaatio onkin ollut sitkeämpi kuin on uskottu." 

Riittääkö korkotason vakautuminen piristämään uusien asuntojen kauppaa?

"Vakaa korkonäkymä riittää kuluttajien kysynnän elpymiseen. On kuitenkin muistettava, että viime vuosina uusien asuntojen kysynnästä 60–70 prosenttia on tullut sijoittajilta. Sillä puolella voi olla pitkään hiljaista.

Taustalla on jo vuonna 2021 alkanut rakennuskustannusten nousu. Voi olla, että kulut jäävät pysyvästi korkeammalle tasolle kuin aiemmin. Kun tähän yhdistää historiallisen nopeat koronnousut, yhtälö pysyy asuntosijoittajille epäedullisena pitkän aikaa.

Myös asuntorakentamisen rahoitus on iso haaste. Asuntojen ja rahastojen tulevista arvostustasoista ei ole selvyyttä, minkä vuoksi pankit eivät ole halukkaita rahoittamaan rakennushankkeita." 

Mitkä ovat näkymät muussa kuin asuntorakentamisessa?

"Myös korjausrakentaminen vähenee tänä vuonna voimakkaasti. Toimitilojenkin uudisrakentaminen supistuu, tosin selvästi asuntorakentamisesta vähemmän. Ensi vuonna toimitilarakentamisen kasvu jää vielä suhteellisen heikoksi.

Infrarakentaminen supistuu kuluvana vuonna voimakkaasti, mutta lasku jatkuu ensi vuonna maltillisempana.

Kun rakennusalan tilanteen summaa yhteen, niin tälle vuodelle tulee pitkä miinus. Ensi vuodellekin on vaikea löytää perusteita kasvulle. Rakentamisessa kasvua voidaan odottaa aikaisintaan vuonna 2025."

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti