veronmaksajat.fi

RAHAT

Virtuaaliraha­kaupat ilmoittamatta verottajalle – mitä teen?

Virtuaaliraha­kaupat ilmoittamatta verottajalle – mitä teen?
4.3.2024

Olen harjoittanut virtuaalirahakauppaa vuodesta 2020. En ole kuitenkaan tietämättömyyttäni ilmoittanut näitä kauppoja verottajalle. Voittoa on tullut. Olen vaihtanut virtuaalivaluuttaa eri lompakoiden kesken, mutta en ole tehnyt niistä nostoja.

Mikä olisi nyt fiksuin tapa edetä verottajan suuntaan, jotta sanktiot olisivat mahdollisimman pienet?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Virtuaalivaluuttojen ostaminen ja myyminen ovat toimintaa, jotka tuloverolain mukaisissa soveltamistilanteissa verotetaan tuloverolain luovutusvoittoverotuksen sääntöjen mukaan. Siten jokaisesta virtuaalivaluuttaerän myyntihinnasta vähennetään kyseiseen erään kohdistuva hankintameno sekä mahdolliset voiton hankkimisesta aiheutuneet menot, ja loppu on pääomatulona verotettavaa luovutusvoittoa.

Mahdollinen luovutustappio lasketaan samoin perustein. Voit käyttää myös hankintameno-olettamia (20 % /40 %), jos ne johtavat sinun kannaltasi parempaan lopputulokseen. Luovutusvoitto on aina joko 60 tai 80 prosenttia luovutushinnasta, kun käytät hankintameno-olettamaa. Hankintameno-olettamia käytettäessä ei voi koskaan syntyä luovutustappiota.

Verohallinto soveltaa virtuaalivaluuttojen ostoihin ja myynteihin niin sanottua fifo-periaatetta. Eli myydyn erän hankintameno on aina vanhimman hankitun erän hankintahinta.

On huomattava, että siirto omasta lompakosta toiseen ei ole verotettava tapahtuma. Sen sijaan virtuaalivaluutan vaihtaminen virtuaalivaluuttapörssissä toiseen virtuaalivaluuttaan on. Niin ikään virtuaalivaluutan vaihtamisesta oikeaan valuuttaan pörssin ”sisällä” muodostuu verotettava tapahtuma.

Jos olet luovuttanut virtuaalivaluuttoja etkä vain siirtänyt niitä lompakosta toiseen, kannattaa ensin laskea, minkä verran voittoa ja tappiota on syntynyt. Tämän jälkeen voit korjata veroilmoitustiedot itse oikaisuvaatimuksella. Olemalla asiassa oma-aloitteinen, voit vaikuttaa sinulle määrättävien seuraamusmaksujen suuruuteen. Myyntivoiton ja -tappion laskennassa saatat joutua käyttämään asiantuntija-apua.

Verovuosi 2020 on vanhentunut, joten siihen ei enää voida kohdistaa veronoikaisua tavanomaisessa menettelyssä. Vuoden 2023 tiedot annat vuoden 2023 veroilmoituksella tänä keväänä.

Fifo-periaatteen soveltamisesta on olemassa myös Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisu, joka ei ole lainvoimainen.

Verohallinolla on aiheesta syventävä vero-ohje Virtuaalivaluuttojen verotus.

Rahat, verot, työ & eläke, koti