veronmaksajat.fi

RAHAT

Villejä finanssineuvoja kuuntelet omalla vastuullasi

Villejä finanssineuvoja kuuntelet omalla vastuullasi
7.9.2018

Hyvät sijoitusvuodet ovat tuoneet markkinoille villit finanssineuvojat, jotka eivät tarvitse toimilupaa.

Haluaisitko tehdä unelmistasi totta, saada sijoituksillesi kymmenen prosentin vuotoisen tuoton tai varmistaa, että pärjäät eläkkeellä?

Edellä olevat mainoslauseet on poimittu villien finanssineuvojien kotisivuilta. Nämä neuvojat eivät ole pankkeja eivätkä sijoituspalveluyrityksiä. Niinpä ne eivät tarvitse toimilupaa, eikä Finanssivalvonta valvo niiden toimintaa. Ne eivät myöskään kuulu Rahoitus- ja vakuutusneuvonnan (Fine) rooteliin. Se tarkoittaa, ettei piensijoittajia auttavasta Finestä saa tukea, jos on neuvojen toimintaan tyytymätön.  

Pätevät neuvojat pitää siis erottaa kelvottomista omin voimin.

Sijoitusneuvontaa villit neuvojat eivät saa tarjota, koska se on luvanvaraista toimintaa. Sijoitusneuvonta tarkoittaa asiakkaalle räätälöityjä neuvoja, jotka liittyvät yksittäisiin rahoitusvälineisiin. Toisin sanoen ainoastaan sijoitusneuvoja saa suositella asiakkaalleen Koneen osakkeiden ostamista tai sijoittamista Seligsonin rahastoihin.

Tämän vuoksi villit neuvojat nimittävät itseään esimerkiksi varallisuus- tai sijoitusvalmentajiksi. Neuvojien kotisivuilta ei myöskään löydy palvelulupauksia, jotka viittaisivat suoraan sijoitusneuvontaan. Lähellä kuitenkin käydään, kun säästäjistä luvataan kouluttaa sijoittajia. Neuvojien johdolla laaditaan muun muassa sijoitussuunnitelmia ja -strategioita.

Osa yrittäjistä neuvoo myös muissa oman talouden finanssiasioissa. Joidenkin palvelut painottuvat asuntosijoittamiseen.

Kysy kokemuksesta ja koulutuksesta

Valmentajan kokemus ja koulutus kannattaa arvioida huolellisesti ennen kuin maksaa valmennuksesta euroakaan. Moni valmentaja pyrkii esimerkiksi lunastamaan potentiaalisen sijoittaja-asiakkaan luottamuksen kertomalla omasta menestyksekkäästä sijoitushistoriastaan joko osake- tai asuntomarkkinoilla. Todistusvoima on kuitenkin vähäinen, jos historia on vain nousukauden mittainen.

Osaamista ei todista sekään, että valmentaja esiintyy paljon julkisuudessa, vaikka siihenkin valmennuksen myyjät vetoavat.

Erikoisin tapa rakentaa luottamusta löytyy Varallisuusakatemian sivuilta, joilla kerrotaan, että asiakkaita palvelevat auktorisoidut varallisuusvalmentajat. Yrityksen kotisivuilta saa kuitenkin turhaan etsiä tietoa, mikä yleisesti tunnettu ja riippumaton taho on valmentajat, koulutuksen tai yrityksen toiminnan auktorisoinut. Lisätietoa ei heru kysyjälle myöskään chatti-palvelusta.

Yrityksen perustaja Terhi Majasalmi vastaa lopulta varallisuusvalmentajien auktorisointia koskevaan kysymykseen puhelimessa näin: ”Sen olen antanut minä – tai siis me.”

Hän on siis auktorisoinut itsensä ja muut hänen yrityksessään koulutusta tarjoavat valmentajat.

Jonkinlaisena auktorisointina sijoitusasioissa voisi pitää esimerkiksi sitä, että sijoitusvalmennuksen tarjoaja on suorittanut sijoituspalvelututkinnot (APV-1 ja APV-2). Niitä tai vastaavaa osaamista edellytetään pankkien ja sijoituspalveluyritysten sijoitusneuvojilta.

Neuvonnan kirjo on niin ikään laaja. Jotkut valmentajat katsovat, että heidän työnsä on lähempänä henkilökohtaista fyysistä valmennusta (personal training) tai elämänhallinnan avittamista (life coaching) kuin sijoitusneuvojan työtä. Valmennukseen voi myös osallistua haluamallaan tavalla: privaatisti, ryhmässä, osallistua verkko-opetukseen tai keskittyä oman talouden asioihin oman Ranskassa. Niinpä valmennus voi myös maksaa mitä tahansa joistakin kymmenistä euroista useisiin satoihin euroihin.

Helena Ranta-aho 

Tästä jutusta Julkisen sanan neuvosto antoi 31.1.2019 langettavan päätöksen. Lue päätös täältä.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti