veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Vertailu: Hammaslääkärien hinnoissa hurjia eroja – vertailija säästää kymppejä ja jopa satasia

Vertailu: Hammaslääkärien hinnoissa hurjia eroja – vertailija säästää kymppejä ja jopa satasia
17.12.2021

Hammaslääkäripalvelujen hinnoissa on merkittävää vaihtelua. Yksityisten hammasklinikoiden hinnoista löytyi jopa yli 200 euron toimenpidekohtaisia eroja. Hinnat vaihtelivat myös saman paikkakunnan sisällä, joten hintojen vertailu ennakkoon kannattaa.

Kuluttajaliiton vertailussa oli mukana 47 yksityistä hammaslääkärin ja suuhygienistin palveluja tarjoavaa toimijaa. 

Selvityksestä ilmeni, että noin puolella tarkastelluista toimenpiteistä hintaero vertailun halvimman ja kalleimman välillä oli vähintään kaksinkertainen.

Euromääräisesti suurimmat hintaerot olivat vertailun kalleimmissa hammaslääkärin toimenpiteissä, kuten parodontologisessa hoidossa sekä hampaan poistoleikkauksessa. Niissä hintaerot halvimman ja kalleimman klinikan välillä nousivat yli 200 euroon.

Tavallisen hampaan poiston hintaero oli selvityksen mukaan enimmillään 51 euroa. Suun perustutkimuksessa edullisimman ja kalleimman hintaero oli 85 euroa, keskihinnan ollessa 77 euroa. Vertailun edullisin hampaan paikkaus yhden pinnan täytteellä oli 68 euroa ja kallein 103 euroa. Keskihinta oli 85 euroa.

Pienissäkin toimenpiteissä ja maksuissa hintaerot olivat suhteellisen suuria. Huomiota kannattaa kiinnittää myös toimistomaksuun, joka vaihteli 4–20 euron välillä. Osa klinikoista ei peri lainkaan toimisto- tai muita käyntimaksuja. Toimistomaksut saattavat siis nostaa muuten edullisen käynnin hintaa selvästi.

Hintaeroja myös samalla paikkakunnalla

”Hammashoidon hintavertailu kannattaa myös omalla paikkakunnalla, sillä paikallinenkin hintahaitari voi olla leveä”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell sanoo tiedotteessa.

Kalleimmissa toimenpiteissä oli paikoin useiden satojen eurojen eroja eri palveluntarjoajien välillä samalla paikkakunnalla. 

Hintaeroja löytyi eniten Helsingissä, Jyväskylässä, Kemissä, Keravalla, Oulussa ja Tampereella. Esimerkiksi suun perustutkimuksessa on paikallisesti yli 50 euron hintaeroja. 

Joillain paikkakunnilla hammaslääkärien hintaerot taas olivat toimenpiteestä riippumatta suhteellisen pieniä. Tällaisia paikkakuntia ovat muun muassa Hyvinkää, Iisalmi, Kouvola, Lappeenranta, Nokia, Pori, Porvoo ja Rovaniemi.

Selvityksen perusteella ei voida arvioida, mikä on keskihintatasoltaan kallein tai halvin hammaslääkäriketju. Yksittäisten toimenpiteiden keskihintoja voitiin kuitenkin vertailla.

Vertailun aineistossa yksittäiset, ketjuihin kuulumattomat palveluntarjoajat olivat keskimäärin hieman edullisempia kuin ketjut. Kuluttajaliitto sai hintatietoja 21 yksittäiseltä hammaslääkäriasemalta. Hintatietoihin voi tutustua Kuluttajaliiton verkkosivuilla (pdf).

NUMERO 900 000! Vuonna 2020 yli 900 000 henkilöä sai korvausta yksityissektorin  hammashoidosta.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti