veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Vanhat roolimallit heijastuvat miesten ja naisten sijoittamiseen

Vanhat roolimallit heijastuvat miesten ja naisten sijoittamiseen
22.5.2018

Tutkimusten mukaan naiset sijoittavat säästöjään miehiä vähemmän. Millaisia muita eroja sukupuolten välillä on nähtävissä, OP:n ekonomisti Henna Mikkonen?

Henna Mikkonen

”Isoin ero on, että miehet sijoittavat enemmän osakkeisiin – oli sitten kyse suorista osakesijoituksista tai osakerahastoista.

Naisilla taas on keskimäärin vähemmän sijoituksia, ja ne ovat usein miehiä turvallisemmissa kohteissa. Moni nainen suosii talletuksia tai turvallisia korkosijoituksia. Niiden tuotto jää kuitenkin usein jopa alle inflaation.”

Mistä erot sukupuolten välillä mahtavat johtua?

”Asiaa on tutkittu paljon, mutta yhtä selvää vastausta ei ole löydetty.

Joissakin tutkimuksissa miesten suurempi valmius ottaa riskiä on pystytty linkittämään testosteronin määrään.

Sosiaalitieteissä ovat puolestaan nousseet esille vanhat roolimallit, joissa naisten tehtävänä oli pitää huolta perheestä samaan aikaan kun miehet metsästivät ruokaa. Tutkijoiden mukaan nämä käyttäytymismallit voivat heijastua edelleen myös sijoittamiseen.

Selityksiä on haettu myös fysiologisista eroista. Naisten aivoja on verrattu tutkaan, joka pystyy hahmottamaan ympäristöään kokonaisvaltaisesti. Miesten aivot taas keskittyvät laserin tavoin tiettyyn asiaan kerrallaan. Se sopii hyvin tulosraporttien ja muun sijoittamiseen liittyvän numerotiedon läpikäyntiin.”

Miksi naisten kannattaa olla kiinnostuneita sijoittamisesta?

”Siksi, että heillä on miehiäkin suurempi tarve sijoittaa varojaan tuottavasti ja turvata näin oma taloutensa pitkällä aikavälillä. Naisten palkka on usein pienempi ja työura katkonaisempi kuin miehillä. Se vaikuttaa suoraan eläkkeen suuruuteen. Naisten olisi hyvä miettiä eläkepäiviensä talousasioita myös siksi, että he elävät keskimäärin miehiä pidempään.”

Matti Remes

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.